17 otrok se je udeležilo Športnega tabora jadranja in veslanja Brodarskega društva Ranca Ptuj

V teh vročih dneh zelo prija osvežitev. Otroci stari od 7 do 12 let so je bili deležni v veliki meri, saj so preživeli nekaj razburljivih dni na in ob vodi. Na Ptujskem morju kot domačini imenujejo Ptujsko jezero so člani Brodarskega društva Ranca izvedli Športni tabor jadranja in veslanja. Udeležilo se ga je 17 deklet in fantov, ki so uživali v vodnih radostih jadranja, veslanja, wejkanja, vožnje s tubo in pedolinom ter kopanja.

»Prejšnja leta smo izvajali šolo jadranja in veslanja čez vse poletje, letos pa smo prvič organizirali enotedenski celodnevni športni tabor. Otroke smo učili osnov jadranja in veslanja na mirnih vodah in jim športa predstavili na zabaven način. Vsi, ki sta jih športa pritegnila, bodo z učenjem nadaljevali vso poletje in se septembra v Piranskem zalivu preizkusili na zaključni regati vseh jadralnih šol v Sloveniji,« pojasnjuje Emil Mesarič, predsednik Brodarskega društva Ranca Ptuj.

Pester program za mlade jadralce in veslače

Zjutraj ob 8. uri so se otroci zbrali na Ranci, skupaj pojedli zajtrk in se kot pravi športniki najprej razgibali. Dopoldanske ure so namenili učenju jadranja in veslanja, po kosilu so se igrali zabavne igre ter se poučili o Ptujskem jezeru in naravi okrog njega ter z ornitologom Milanom Vogrinom spoznavali tam živeče zaščitene ptice in se povzpeli na lani zgrajeno ornitološko opazovalnico ob jezeru. Med drugim so se vozili s tubo, wejkali, se vozili s pedolinom in čolnom ter se kopali. Dnevno druženje so zaključili z vodnimi radostmi – jadranjem in veslanjem dokler ni nastopil čas za odhod domov.

»Pomembno je, da so se seznanili z jadrnico razreda optimist ter njeno opreme in sestavljanjem in pripravo jadrnice. V jadrnici smo najprej začeli z veslanjem, brez jadra. V jadrnici sta bila po dva otroka (Optimista), eden je veslal, drugi je držal krmilo, da so se naučili tudi uporabljati krmilo. Že drugi dan pa smo razpeli jadra. Pomembno je, da otroci nimajo strahu pred vodo. Najtežje jim je premagati strah pred prevračanjem. A ko enkrat to izkusijo ob zavedanju, da se jim ne more nič zgoditi, razen da se zmočijo, je strah premagan,« je povedal trener Uroš Kraševec, ki jih je učil osnov jadranja.

Ob njem sta za otroke v športnem taboru skrbela trener Danilo Zupanič in kot animatorka jadralka Barbara Ribarič. Emil Mesarič pa je poskrbel za organizacijo in nemoten potek tabora.

S taborom so želeli širiti navdušenje nad jadranjem ter poučiti mladino o osnovah mornarskih veščin in jadranja na zabaven način. Cilj pa je pridobiti v svoje vrste nove tekmovalce za vodne športe, ki jih BD Ranca goji na Ptujskem morju. S treningi bodo nadaljevali vso poletje ob torkih in četrtkih med 16 in 19. uro. Na treningih se jih lahko pridružijo tudi otroci, ki se niso udeležili tavora, jih pa veselijo vodni športi. BD Ranca namreč vsako leto organizira Državno prvenstvo v razredu Optimist na Ptujskem jezeru in želijo si ponovno imeti svojo ekipo.

»V našem društvu smo že imeli veliko kvalitetnih športnikov, ki so zdaj v višjih razredih in tekmujejo na državnih prvenstvih,« je ponosno pove Emil Mesarič.

Luisa, 11 let: Moj ati gre vasko poletje s prijatelji na jadranje. Da bom lahko šla zraven, sem se želela prej malo poučiti o jadranju. Sprva je bilo jadranje zame kar strašno, saj me je bilo strah, da se bom prevrnila. Potem pa smo se učili, kako se prevrneš in da ni nič hudega.

Elizabeta Liza, 8 let: Jadramo, veslamo, skačemo v vodo in v jezero si namakamo noge. Fajn mi je, da se družimo in aktivno preživljamo počitnice.

Rozalija Lia, 11 let: Vozimo se tudi s pedolinom in čolnom. Jadranje mi je bolj všeč od veslanja, ki je bolj naporno.

Veronika Vera, 10 let: Vozili smo se z jadrnico Optimist, malo smo tudi tekmovali v jadranju in v privezovanju jadra.

Lučka, 9 let: Najboljše tu mi je jedranje, čeprav sem se enkrat že prevrnila. Pa všeč mi je tudi, da skačemo s pomola, pa wejkanje in plavanje. Jadranje se mi zdi zahtevno. Upravljati moraš s krmilom in škoto ter se non-stop presedati.

Mia, 10 let: Všeč mi je vse kar počnemo. Pri jadranju se malo vstrašim, ko hitro zavijamo, ker se bojim, da bom padla v vodo, saj se ne kopam rada.

Dominik, 12 let, Urban, 12 let in Tevž, 9 let: Zelo radi jadramo. Če je veter močan, lahko glisiramo in se prevračamo. Ob tem moraš obvladati tehniko obračanja jadrnice nazaj. Potem pa je potrebno ven zliti vso vodo.

Mateja Tomašič

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice