FOTO: BoBo
Na vrh ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano prihaja Aleksandra Pivec, doslej državna sekretarka v uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Pivčeva bo prednost v mandatu med drugim namenila zagotavljanju varne hrane, odzivu na podnebne spremembe in pripravi na prihodnjo finančno perspektivo, poroča STA. 

Želi zagotoviti korektne odnose v celotni prehranski verigi

Na predstavitvi pred matičnim parlamentarnim odborom je med cilji ministrovanja na podlagi koalicijske pogodbe navedla povečanje samooskrbe s kakovostno hrano znanega porekla, zagotavljanje višje dodane vrednosti za slovenske pridelke in promocijo lokalno pridelane hrane - med cilji je, da bi bilo v javnih zavodih vsaj 40 odstotkov hrane lokalnega izvora - ter dobro obveščenost potrošnikov o izvoru živil. Želi zagotoviti tudi korektne odnose v celotni prehranski verigi.

Velika pozornost bo šla tudi k podnebnim spremembam

Veliko pozornost namerava nameniti upravljanju s tveganji, ki jih prinašajo podnebne spremembe, med drugim ukrepom za zaščito pridelka, kot so mreže za točo, oroševanje proti pozebi, namakanje in spodbujanje uporabe tehnologij, s katerimi se zmanjša vpliv zunanjih dejavnikov. Želi tudi doseči, da bi bila zavarovanja 50-odstotno sofinancirana za vse kulture, ne le nekatere.

Nadaljevati namerava podporo kmetovanju na območjih z omejenimi dejavniki, kot so hribovske in gorske kmetije, ter varovati naravo in vodne vire. Zaveda se težave zaradi spremenjene demografije, zato med drugim načrtuje podporo mladim prevzemnikom kmetij, tudi pri njihovem izobraževanju za uporabo novih tehnologij in inovativnost.

Napovedala je ukrepanje za krepitev gozdno-lesne verige

Napovedala je nadaljnje ukrepanje za krepitev gozdno-lesne verige in učinkovito gospodarjenje z državnimi gozdovi ter pripravo podlage za črpanje evropskih sredstev v prihodnjem večletnem finančnem obdobju EU. 

Spomnila je, da je osnovni razrez že narejen, da pa bodo imele države več odgovornosti pri pripravi svojih strategij, zato bo potrebno sodelovanje vseh deležnikov, od stroke, kmetovalcev do politike, poroča STA.

Biografija Aleksandre Pivec in njeni dosežki v politiki

Pivčeva, ki jo je za ministrico predlagal DeSUS, se je rodila marca 1972, poklicno pot pa je začela kot mlada raziskovalka na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani ter kot strokovna raziskovalna sodelavka v ZRS Bistra Ptuj. Doktorirala je s področja kemijskega inženirstva.

V ZRS Bistra Ptuj je 17 let delovala na področju priprave in vodenja ter koordinacije nacionalnih in mednarodnih razvojnih, znanstveno-raziskovalnih in aplikativnih projektov, šest let je bila tudi direktorica, je tudi članica programske raziskovalne skupine na ZRS Bistra Ptuj.

Na uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu se je zaposlila septembra 2016, pristojna je bila za področje razvoja in pomoči pri povezovanju razvojnih interesov in aktivnosti med Slovenci v zamejstvu in po svetu ter med rojaki v Sloveniji ter za krepitev razvojnih prizadevanj pri vzpostavitvi regionalnih povezav na vseh področjih (gospodarstvo, kultura, jezik).

Na zadnjih državnozborskih volitvah je kandidirala za poslanko na listi DeSUS, a poslanskega sedeža ni dobila. Pivčeva bo na kmetijskem ministrstvu nasledila Dejana Židana, sicer veterinarskega strokovnjaka, ki je delo kmetijskega ministra opravljal od maja 2010.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice