Eden najlepših baročnih poslopij dobiva prenovljeno podobo (foto: Almira Ćatović).
Vrednost naložbe celovite prenove dvorca in parka na Zgornji Polskavi je ocenjena na tri milijone evrov.

Občina Slovenska Bistrica se je že pred leti lotila obnove propadajoče graščine na Zgornji Polskavi. Do lani so za statično prenovo dvorca porabili 600 tisoč evrov, dodatnih 300 tisoč evrov pa bodo vložili letos.

»Načrtujemo obnovo celotnega ostrešja, strehe in mansarde,« pravi Branko Žnidar, direktor občinske uprave občine Slovenska Bistrica.

Prenovljeno podobo pa dobiva tudi zanemarjen grajski park, v skladu s priporočili kulturno in naravovarstvene stroke. Pri tem pa bodo ohranili večino prvotnih dreves.

Vrednost naložbe je ocenjena na tri milijone evrov (foto: Almira Ćatović).

Dvorec zamenjal kar nekaj lastnikov

Prvotni polskavski grad je iz 12. stoletja. Takrat še leseno stavbo so Turki v 16. stoletju zažgali. Sedanji dvonadstropni dvorec je bil nadzidan in oplemeniten s stopniščem in kapelo v času baroka. Dvorec je vkomponiran v baročni grajski park z drevoredom, ki je včasih segal vse do rečice Polskave.

Dvorec je zamenjal kar nekaj lastnikov, preden je v začetku 17. stoletja prešel v roke Dietrichsteinov, ko so leta 1635 uporni kmetje grad zavzeli in oropali.

Dvorec je prehajal v roke plemiških nazivov, vse do začetka druge svetovne vojne, ko ga je hudo zapuščenega posedoval grof Chlorinsky.

Po vojni in do leta 1950 je bila v njem vojska, nato je dlje časa bil brez funkcije, dokler se vanj niso naselili podnajemniki. 

Nova prostorska preureditev 

V enem najlepših baročnih poslopij bodo uredili prostore krajevne skupnosti, vinoteke in muzeja ter dolgo pričakovano krajevno knjižnico. V prostorih pa se bodo izvajale različne kulturne prireditve, napovedujejo.

Vrednost naložbe je ocenjena na tri milijone evrov. Pričakujejo, da bo celovita prenova dvorca in okolice zaključena v treh do štirih letih.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice