Foto: Zavod za turizem Ptuj
Ptuj je pred dobrimi šestimi desetletji dobil čisto svojo himno. Ta je z leti nekoliko utonila v pozabo, zdaj pa so jo meščani potegnili iz naftalina.

Ob ponedeljkovem slavnostnem dvigu ptujske zastave na dvorišču Ptujskega gradu se je vnela razprava o himni mesta Ptuj.

Častna občanka Ptuja Viktorija Dabič je opozorila, da je mesto svojo himno nekoč že imelo. Skladbo Pesem o Ptuju je leta 1957 napisal Dolfi (Adolf) Žižek.

Že pokojni profesor fizike, elektrotehnik in raziskovalec je bil ob strokovnem in znanstveno raziskovalnem delu dejaven tudi na številnih drugih področjih. Igral je v več glasbenih skupinah in zanje tudi skladal glasbo, med njegovimi najbolj znanimi je prav Pesem o Ptuju.

Županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek je na svoji Facebook strani pozvala: »Ali ste vedeli, da je nekoč Ptuj imel svojo himno? Vam je všeč? Izziv za naše glasbenike, da jo (ponovno) uglasbijo. Mogoče pa dobimo celo čisto novo.«

Pojasnila je, da na Mestni občini Ptuj uradno sicer ničesar ne iščejo: »Je pa seveda dobrodošla vsaka razprava, ali himno morda potrebujemo, in če ja, kakšna naj bo.«

Kolikor nam je uspelo izbrskati, se z lastno himno ponašata le še dve slovenski mesti. V Šentjurju imajo mestno himno Domovini. Besedilo je napisal Radoslav Razlag, glasbo pa lokalni skladatelj Benjamin Ipavec.

Svojo himno ima tudi Velenje, njen naslov je Graditeljem Velenja. Tekst in glasbo je napisal Ivan Marin starejši, v času najintenzivnejše gradnje mesta v 60. letih prejšnjega stoletja. Skladbo so za himno potrdili leta 2011.

Za čisto svojo himno si sicer prizadevajo tudi v Celju. Tam so junija letos predlagali, da bi zaključna skladba muzikala Veronika Deseniška postala himna mesta. Glasbo je napisal celjski skladatelj Leon Firšt, besedilo pa uveljavljen pisec muzikalov Janez Usenik.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Poetovio (nepreverjen)

V casih rimske vladavine so Ptuj imenovali Poetovio.

Starejše novice