Dr. Jana Horvat predstavlja ugotovitve arheologov na Panorami (foto: Ines Zupanič Tomažič).
Arheološka izkopavanja na Panorami trajajo že štiri tedne, razkrila pa so presenetljivo zakladnico zgodovine. Ugotovitve je predstavila Jana Horvat.

Raziskave so se pričele s pomočjo georadarja, ki pod zemljo zazna različne materiale in strukture ter jih tudi natančno umesti v prostor.

Tokrat so se na Panorami prvič izvajala arheološka izkopavanja s pomočjo georadarja, kar je razkrilo mnogo presenetljivih dejstev, v veliko pomoč pa je bilo tudi arheologom. 

Panorama je na območju glavne prometnice v Poetovioni, središče mesta pa je predstavljalo tudi območje Vičave. Ta glavna prometnica je pot nadaljevala proti Rabelčji vasi, kjer so izkopavanja že potekala in so razkrila, da so tam bile predvsem obrti. 

Na Panorami je izkopavanja lažje izvesti, saj je edino veliko nepozidano območje, na katerem lahko arheologi delujejo. 

Trenutno stanje izkopavanj na Panorami (foto: Ines Zupanič Tomažič).

Izkopavanja zadnjih štirih tednov so pokazala tri stavbe, ki so bile najverjetneje velike luksuzne vile za bogate Rimljane. Na tem področju so najverjetneje stali tudi veliki bronasti kipi mestnih veljakov, saj so, med gradnjo sprehajalnih poti, tukaj našli bronasto oko. 

Trenutno stanje izkopavanj na Panorami (foto: Ines Zupanič Tomažič).

Panorama je bila torej območje za bogate Rimljane. Tukaj je bilo tudi nekaj trgovinic in delavnic, na samem vrhu hriba pa je stala cerkev s pokopališčem. 

Na hribu so se nahajale tudi terme z majhnimi bazenčki s talnim gretjem, kjer so se bogati Rimljani lahko sproščali. 

Arheologi dopuščajo možnost, da se je na vrhu hriba Panorama nahajal tudi rimski vojaški tabor, saj so na tem področju pogosto našli tudi dele čelad, oklepov ali sponk. 

Arheološka izkopavanja otežuje tudi dejstvo, da so v srednjem veku Panoramo uporabljali kot kamnolom in so iz hriba odnašali kamenje. Četrti teden izkopavanj so tako arheologi odkrili obzidje, katerega, zaradi odnašanja, večina manjka.

Med delom so arheologi našli tudi zadnje faze antične Poetovione. Ti objekti so zelo bogati po najdbah, saj so našli dele marmornega okrasa, opeke, strešnike in dele, ki jih povezujejo s starokrščansko cerkvijo, ki je tudi stala na Panorami. 

Dr. Jana Horvat predstavlja ugotovitve arheologov (foto: Ines Zupanič Tomažič).

Na Panorami so našli tudi orodje, po katerem sklepajo, da je bilo mesto tukaj poseljeno že tisoče let pred Rimljani.

Cerkev, ki je stala na vrhu Panorame je lahko celo ena najstarejših cerkva v Sloveniji, stala pa je točno na poziciji, kjer je danes vodni zbiralnik.

Arheologi bodo z izkopavanji nadaljevali, zanima pa jih predvsem, kdaj je bila Panorama poseljena, kdaj in zakaj je bila zgrajena utrdba na Panorami. Vse to, da bi bolje razumeli konec antičnega Ptuja. Svoje delo bodo nadaljevali vsaj še en teden. 

Dr. Jana Horvat ob poziciji izkopavanj (foto: Ines Zupanič Tomažič).
Izkopavanja so že obrodila sadove (foto: Ines Zupanič Tomažič).
Le en primer izkopanine - oljenka (foto: Ines Zupanič Tomažič).

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice