Pivovarna Bevog v sodelovanje s kultno škotsko craft pivovarno.

Uspešna škotska pivovarna Brewdog si je zadala sodelovati z najboljšimi evropskimi craft pivovarnami in vdihniti novo življenje redkim pivom. V svojo serijo kooperacij je vključila tudi mednarodno priznano pivovarno Bevog Vasje Golarja.

Sinergija evropskih pivovarn je tako rodila pivo z imenom Baltic Fleet, ki ga je lastnik in ustanovitelj Bevoga skupaj z Arnejem Eckertem iz škotske pivovarne danes na tiskovni konferenci predstavili javnosti.

Pravo ravnovesje

Gre za 7,2-odstotni baltski porter, ki poleg šestih različnih sort sladu in treh sort hmelja vsebuje tudi slive. Kislo sadnost in zajetno noto sladu te »baltske flote« bodo ljubitelji temnih piv znali ceniti, zagotavljajo v pivovarni iz Bad Radkersburga. 

Baltic porter je pravzaprav močnejša varianta angleškega porterja, v okusu pa pri tem stilu varjenja prevladuje slad, zlasti z notami suhega sadja.

»Mislim, da smo našli zelo dober balans med kompleksnostjo piva – med polnostjo okusa in pitnostjo,« je z novim izdelkom zadovoljen Vasja Golar.

Porter danes po svetu doživlja pravi preporod, predvsem po zaslugi craft pivovarn, prepoznamo pa ga po temni barvi in not po grenki čokoladi, karameli in tofiju.

Collaboration brew, plod prijateljskega sodelovanja

Za to izjemno sodelovanje s pivovarno Brewdog je Vasja Golar odpotoval v Ellon, v škotski Aberdeenshire, kjer je skupaj z njihovimi mojstri razvil recept za avstrijsko-škotsko sodelovanje.

Kot pojasnjuje Golar, so si že ob začetku sodelovanja izmenjali nekaj elektronskih sporočil o samem stilu piva, tako da je recept dejansko nastajal že na spletu.

»Pri teh sodelovanjih je vedno tudi zanimivo, da izmenjuješ znanje z njihovimi pivovarji in ljudmi iz produkcije,« razlaga Radgončan.

Podobnih sodelovanj s tujimi pivovarji pa se nadejajo tudi v prihodnje:

»Vedno je tako sodelovanje, mreženje zelo lepo, ravno zaradi tega, ker se ti mogoče kje odpre še kak trg.« 

Evropska naveza

Za Brewdog je skupni projekt z Bevogom sicer že osmo tovrstno sodelovanje letos. Januarja je škotska pivovarna namreč začela s serijo 10 piv, nastalih v teh sodelovanjih s skupnim imenom Pan European Collaborations.

V središču tega mrežnega projekta je seveda evropska pivovarska scena. Varili so le skupaj s skrbno izbranimi in najboljšimi evropskimi pivovarnami – z že uveljavljenimi in pa tudi mladimi, ki vidno napredujejo v pivovarski craft sceni. Vsa sodelovanja so sicer omejena na 100 hektolitrov, vsakokratne šarže so na voljo v različnih državah.

 Brewdog na noge postavila pri 24-ih

Brewdog sta leta 2007 ustanovila James Watt in Martin Dickie, oba sta takrat štela šele 24 let. Samo leto kasneje sta zvarila »TOKYO«, ki je bilo takrat najmočnejše pivo v Angliji. Izvažali so na Švedsko, v Ameriko in na Japonsko ter tako postali največja neodvisna pivovarna. 

Da bi lahko zadovoljili povpraševanje in zagotovili investicije, so zagnali svoj veliki crowdfunding projekt Equity for Punks, s čimer je lahko vsakdo investiral v Brewdog. Sledila so prva od številnih priznanj, odprli so prve bare. Od takrat dalje Brewdog neprenehoma raste z novimi delničarji, marketinškimi akcijami, bari in izvozi v 55 držav sveta.

Baltic Fleet je od danes v omejenih količinah na voljo v pivovarni Bevog ter različnih trgovinah s craft pivom po Sloveniji in drugje.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice