Potem ko je vlada v začetku septembra s sindikati podpisala stavkovni sporazum, ki je vreden dobrih 300 milijonov evrov ter določa dvige plač in dodatkov, je to botrovalo tudi podražitvi oskrbnin v večini domov upokojencev.

Do nekoliko višjih cen na položnicah je v začetku januarja med drugim prišlo tudi v vseh enotah Doma upokojencev Ptuj. To pa zato, ker morajo cene storitev institucionalnega varstva namreč uskladiti z dvigom stroškov dela, sicer bodo odhodki presegli prihodke, tovrstno razliko pa bodo plačali uporabniki storitev oziroma plačniki.

Dvig cen potrjen na decembrski seji svet zavoda

V ptujskem domu upokojencev, kjer imajo skupaj 700 stanovalcev v 5 enotah (tudi v Muretincih, Kidričevem, Juršincih in Kopru), je omenjeni predlog potrdil svet zavoda na zadnji na decembrski seji. Slednje je za Ptujinfo potrdila tudi tamkajšnja direktorica Jožica Šemnički in dodala, da je bil potrjen predlog za povišanje cene v višini 1,5 odstotka. 

Jožica Šemnički, direktorica Doma upokojencev Ptuj.

Ne bi zagotovili pozitivnega poslovanja

»Za stanovalce to pomeni, da smo januarske račun že izstavili višje, in sicer za 0,28 evra za oskrbni dan, kar mesečno znese za 8 evrov in 4 cente več. Slednje je tudi izhodiščni znesek za oskrbo 1, kjer je stanovalec samostojen,« je pojasnila Šemničkijeva in dodala, da je višja še cena oskrbe 2, kjer stanovalci niso samostojni in potrebujejo pomoč tamkajšnjega osebja. »Če oskrbo 1 plačujejo vsi stanovalci, se ta del oblikuje v navezi do višine dodatka za pomoč in postrežbo,« je razložila Šemničkijeva in sklenila, da so vsi omenjeni dvigi bili potrebni zaradi dviga plač, saj v nasprotnem primeru ne bi uspeli zagotoviti dovolj denarja za pozitivno poslovanje.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice