Dom upokojencev Ptuj želi v Aktu o ustanovitvi registrirati obratovanje sončnih elektrarn in prodajo električne energije.

Pojavlja se vse več namigovanj, da je prihodek Doma upokojencev Ptuj, ustvarjen s proizvodnjo električne energije s sončnimi elektrarnami, zaslužek na črno. Lani je znašal nekaj manj kot 150.000 evrov, letos pa 81.000 evrov. To dejavnost so želeli registrirati tudi kot eno izmed gospodarskih dejavnosti v Aktu o ustanovitvi.

Lahko opravlja zgolj gospodarsko dejavnost, ki prispeva k višji kakovosti bivanja stanovalcev

Kot poroča Štajerski tednik je decembra 2016 vodstvo DU Ptuj na Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti naslovilo predlog za spremembo Akta o ustanovitvi, s katerim bi se med drugim uredilo tudi vprašanje obratovanja sončne elektrarne. S pristojnega ministrstva so jih nato obvestili, da vlada soglasja k spremembi Akta o ustanovitvi DU Ptuj najverjetneje ne bo dala, saj dom, v skladu s predpisi lahko opravlja zgolj gospodarsko dejavnost, ki prispeva k višji kakovosti bivanja stanovalcev, ne more pa opravljati gospodarske dejavnosti proizvodnje in prodaje električne energije (fotovoltaike).

Ker si želijo dejavnost legalizirati, so se obrnili tudi na Službo Vlade RS za zakonodajo, ki pa zavzema podobno stališče, ki ga je izrazilo že ministrstvo: »Navedene dejavnosti ne sodijo med tiste, ki bi bile namenjene opravljanju dejavnosti, za katero je bil zavod ustanovljen. Nekatere dejavnosti so pogojno take, za katere bi morda lahko rekli, da je najbrž ustrezneje, da je zavod samozadosten, vsepovsod drugje pa gre za nelojalno konkurenco javnih zavodov vsem drugim subjektom na trgu.«

Inštitut za javno zasebno partnerstvo podal mnenje o dopustnosti obratovanja sončnih elektrarn

Hkrati pa so za mnenje zaprosili še Inštitut za javno zasebno partnerstvo, ki pa je podal mnenje o dopustnosti obratovanja sončnih elektrarn in prodaje električne energije iz tega naslova. Inštitut navaja tudi, da ne obstajajo pravne ovire, ki bi onemogočale, da ima javni zavod na strehi nameščene sončne elektrarne in da prodaja električno energijo iz tega naslova in predlaga, da se ustanovitelju predlaga sprejem spremembe Akta o ustanovitvi, v katerem se registrirajo dodatne dejavnosti Proizvodnje električne energije, ki zajema tudi prodajo.

Direktorica DU Ptuj Jožica Šemnički je to mnenje posredovala tudi pristojnemu ministrstvu, od katerega je zdaj odvisno, ali bodo spremembe Akta o ustanovitvi potrjene, še poroča Štajerski Tednik.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice