Turistični delavci kujejo načrte, da bi štajersko letališče postalo priljubljena destinacija za petične goste in njihova zasebna letala.

Po izgradnji novega potniškega terminala mariborsko letališče nikoli ni zares zaživelo. Ne za potnike, ki bo tu vzletali in ne za turiste, ki bi jih v Maribor privabila turistična ponudba.

»Bilo je nekaj poskusov, vendar žal nobeden v preteklosti nikoli ni dal tistega rezultata, ki bi bil ekvivalent naporom in vsem drugim virom in sredstvom, ki so bili v to vloženi,« je septembra ob dogodku projekta potujoče akademije kreativnega turizma na letališču povedala mariborska podžupanja Alenka Iskra.

Vrtovec bi mariborsko letališče spremenil v »moderni multimodalni cargo logistični center«

S precejšnjo mero kreativnosti so se turistični delavci sredi septembra na letališču poigravali z idejo, da bi tu pristajala zasebna letala petičnih gostov, ki bi jih privabljale lepote bližnje okolice. Medtem pa se je državna družba DRI, ki od lanskega julija upravlja z letališčem, dogovarjala, da bi v Mariboru pristajala prazna letala, ki bi tu ostala parkirana dlje časa, zaradi ukinitve letalskih linij po vsem svetu.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je sicer ob robu junijskega obiska v Mariboru o ideji parkiranja letal na Letališču Edvarda Rusjana neposredno podal svoje mnenje. »Mariborsko letališče ima veliko perspektivo, ne pa parkiranje starih letal. Lepo vas prosim, to ne pride v poštev,« je junija v Mariboru povedal Vrtovec. 

Zdaj je jasno, kakšno »veliko perspektivo« je imel v mislih Vrtovec. Na družbenem omrežju Twitter je včeraj zapisal: »Letališče Maribor že dalj časa sameva. A imamo vizijo, da kmalu postane moderni multimodalni cargo logistični center. Smart hub Maribor postaja realnost!«

Načrti Vrtovca za Letališče Edvarda Rusjana Maribor.
Vizija modernega »multimodalnega cargo logističnega centra«.

Lani z upravljanjem letališča pol milijona evrov izgube, letos za stroške dober milijon

V dobrih petih mesecih lanskega leta je država z upravljanjem letališča pridelala pol milijona evrov izgube, letos pa so stroški državnega upravljanja ocenjeni na 1,15 milijona evrov. Najemna pogodba je za zdaj veljavna le do konca leta, nato pa je usoda letališča negotova.

»Upamo, da bodo z vsemi potrebnimi aktivnostmi, ki jih mora seveda speljati država, vzpostavljeni pogoji, da dobi to letališče trajnega najemnika,« je septembra opozorila podžupanja Alenka Iskra.

Nov prostorski načrt, da letališče ne bo kot dober avto s kolesi za kotalke

Državni DRI letališče ohranja pri življenju le zato, da ne bi bilo potrebno vračati evropskega denarja, ki je bil pridobljen za gradnjo novega potniškega terminala. Kitajski upravljalci so pred dobrim letom prekinili najemno pogodbo zaradi domnevne počasnosti države pri spremembi prostorskega, ki bi med drugim omogočal podaljšanje steze. Na mariborski in hoški občini ponovno poudarjajo, da si čimprej želijo nove prostorske dokumentacije.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice