Ste vedeli, da nepozidan grič, ki je med domačini znan kot Panorama, skriva veliko več, kot je videti na prvi pogled?

Eno izmed najstarejših mest v Sloveniji se bo kmalu lahko pohvalilo še z eno veličastno pridobitvijo. Nepozidan grič, ki je med domačini znan kot Panorama, namreč skriva veliko več, kot je mimoidočemu obiskovalcu Ptuja videti na prvi pogled. Na griču in predvsem pod njim se nahaja osrednji del rimskega mesta Petoviona s svetišči, zgodnjekrščansko cerkvijo, utrdbami in pokrito tržnico. Rimskodobno mesto, današnji Ptuj, je bilo v prvih stoletjih našega štetja največje mesto na slovenskem ozemlju,

V strokovni javnosti je Panorama zaradi odkritja večjega števila rimskih kamnitih spomenikov že od sredine 19. stoletja znana kot bogato arheološko najdišče.

Foto: Mestna občina Ptuj

Arheološke geofizikalne raziskave so bile na 16 hektarjev velikem območju Panorame opravljene že leta 2015, a vrednosti območja. presega nacionalne okvire. Mestna občina Ptuj je zato začela tedaj, v sodelovanju z Inštitutom za arheologijo ZRC SAZU, Oddelkom za arheologijo FF Univerze v Ljubljani in Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije snovati načrt ureditve Panorame v arheološki park. 

»Celovita ureditev Panorame kot mestnega in arheološkega parka bo dalj časa trajajoč projekt, katerega izvedba bo postopna, saj zahteva premišljene posege in strokovnost v pristopih ter prav tako velika sredstva,« pojasnjujejo na Mestni občini Ptuj. Po njihovih besedah je realizacija odvisna predvsem od pridobitve evropskih in državnih finančnih sredstev.

Velik turistični potencial

Območje, ki se razvija v Arheološki park Panorama, ima po besedah Mestne občine Ptuj velik izobraževalni, raziskovalni in razvojni potencial: »Pritegnil bo nove skupine turistov in obiskovalcev, ki jih zanimajo kulturne znamenitosti iz preteklih zgodovinskih obdobij, še posebej takšne, ki študirajo ali preučujejo znamenitosti antičnih mest in ostaline rimskega imperija ter slovanskih poselitvah. Privabil bo tudi obiskovalce, željne zmerne rekreacije, miru, čistega zraka in sprehoda v naravi v objemu zelenih površin tik nad mestom z razgledom na ptujsko veduto, na Dravsko in Ptujsko polje in bližnje vzpetine.« 

Novi Pompeji?

Tovrstni arheoloških parki so med turisti izjemno priljubljeni, po besedah občine pa bomo že kmalu lahko Arheološki park Panorama primerjali z različnimi parki v bližnji okolici, ki predstavljajo dediščino rimskega časa: 

»V Avstriji so takšni parki na primer Frauenberg nad Lipnico na avstrijskem Štajerskem, Štalenska gora oziroma Magdalensberg na Koroškem, Aguntum pri Lienzu, Carnuntum pri Dunaju. Na Hrvaškem je pomemben arheološki park v Varaždinskih Toplicah. Številni so arheološki parki v Italiji, na primer najbližji v Ogleju (Aquileia). Velika in pomembna antična mesta so najbolje dostopna in razumljiva obiskovalcem, kadar se srečamo z njimi v obliki arheološkega parka, na primer forum v Rimu, Hadrijanova vila, Pompeji ali Herkulanum.« 

Eden izmed primerljivih arheoloških parkov pa je tudi v kraju Xanten v zahodni Nemčiji. 

Ureditev prve faze Arheološkega parka Panorama znaša okoli 80.000 evrov. Slednje pa po besedah ptujske občine zajema ureditev sprehajalnih poti, namestitev urbane opreme, kot so klopi, koši za smeti in označevalni znaki ter postavitev razlagalnih tabel in odlitkov antičnih spomenikov. 
 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice