Župani občin Spodnjega Podravja so na izrednem kolegiju ponovno razpravljali o celoviti obnovi vodovodnega sistema v regiji in o dvigu cen oskrbe s pitno vodo. Soglasja niso dosegli.

Pri projektu celovite obnove vodovoda v 23 spodnjepodravskih občinah ostaja veliko neznank. Še vedno ni jasno, kako obsežna bo obnova: sprva se je govorilo o 160 kilometrih vodov, po novem o okoli 250 kilometrih. Prvotna ocena vrednosti investicije je znašala okoli 34 milijonov evrov, zadnja slabih 50 milijonov evrov.

Kako si bodo občine stroške projektne dokumentacije in obnove razdelile, se župani niso mogli dogovoriti. Velika večina je vztrajala, da bi bila najpravičnejša razdelitev po porabi vode, predvsem župan Kidričevega Anton Leskovar pa je zagovarjal delitev po številu vodovodnih priključkov.

Vsi župani so pravzaprav soglašali le v točki, da občine same te investicije nikakor ne bodo zmogle. Zato se nameravajo v novi finančni perspektivi potegovati za evropska in državna sredstva. Le da je tudi pri tem še veliko neznank, med njimi tudi delež možnega sofinanciranja s strani Evropske unije ...

Z modernizacijo spodnjepodravskega vodovodnega sistema želijo izboljšati kakovost pitne vode. Voda namreč ponekod še vedno teče po azbestno-cementnih ceveh. Poleg tega bi z obnovo bistveno zmanjšali izgube na vodovodnem omrežju in tako dosegli večjo ekonomičnost.
 

Malo denarja, malo vode

V Komunalnem podjetju Ptuj so to pomlad predlagali zvišanje cen oskrbe s pitno vodo, saj s trenutnimi cenami stroškov ne morejo več pokrivati. Večina občin se je s tem strinjala, le v občinah Kidričevo in Starše novih cen doslej še niso potrdili. Nove cene naj bi začele veljati z julijem, a to zdaj ne bo mogoče.

Direktor Komunalnega podjetja Ptuj Janko Širec je napovedal: »Če se v doglednem času to ne bo uredilo, bomo morali sprejeti tehnične varčevalne ukrepe. Preprosto povedano: malo denarja, malo vode.«

Priznal je, da natančnega scenarija sicer še nimajo pripravljenega: »Morda bomo okrnili dežurno službo. Defekta tako ne bomo popravili, recimo, v dveh urah, temveč v šestih. Teoretično obstaja tudi možnost, seveda odvisno od vremenskih okoliščin, da bomo porabo vode morali omejiti. To se je pred leti že zgodilo.«

Obstoječa cena za kubični meter vode znaša 0,7151 evra, po novem naj bi 0,7931 evra. Omrežnina za vodovodni priključek DN 20 zdaj znaša 3,9353 evra, po novem naj bi 5,3808 evra. V Komunalnem podjetju Ptuj so pripravili simulacijo stroškov za gospodinjstvo ob povprečni porabi deset kubičnih metrov pitne vode na mesec: trenutno gospodinjstva z omenjenim priključkom plačujejo 12,14 evra z DDV, po novem naj bi 14,58 evra z DDV. Razlika v tem primeru znaša 20,07 odstotka.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice