Luksemburška firma Gasfin, ki jo obvladuje Puklavec, je odkupila terjatve in postala prvi upnik družbe Dina. Graditi želijo naftno-plinski kompleks na Krku, kar razburja tamkajšnje prebivalce.

Prlek Vladimir Puklavec, ki je izjemno uspešen poslovnež in vinar, je pred približno 50 leti zaključil študij strojništva v Ljubljani, nato pa se je v Nemčiji kot podjetnik posvetil plinu, s katerim je tudi obogatel. Danes je po ocenah revije Manager njegovo premoženje vredno okoli 83 milijonov evrov.

Pred slabimi desetimi leti je nato kupil še ormoško in ljutomersko vinsko klet in tako zdaj velja za največjega vinarja v državi. Puklavec je sicer v razvoj vinogradov, kleti in vina vložil skoraj 40 milijonov evrov.

Plin ostaja primarni posel

Vendar pa plin še vedno predstavlja glavni posel njegove družine, kot priča vlaganje v plinski terminal na Krku v sodelovanju s hrvaškim partnerjem. Omenjeni projekt so pravzaprav kupili od avstrijske slabe banke Heta, s čimer pa niso navdušili naših južnih sosedov, ki ga v medijih označujejo kot »slovenskega vinarja«.

Tako so postali prvi upnik družbe Dina, katere največje premoženje je zemljišče na otoku Krk. Tam hrvaška vlada načrtuje gradnjo kopenskega terminala za utekočinjen plin oziroma tako imenovani terminal LNG.

Puklavčeva luksemburška družba Gasfin, ki je odkupila terjatve, je po poročanju hrvaških medijev s tem pridobila kar 266 tisoč kvadratnih metrov zemljišča v središču naftno-plinskega kompleksa na Krku.

Več kot 90 odstotkov nasprotuje gradnji

Toda ne gre brez zapletov. Kot poroča Reški novilist, je kar 92 odstotkov njihovih bralcev izrazilo nasprotovanje plavajočemu terminalu, projekt pa označujejo kot zloglasen.

Prav tako pa hrvaški mediji poročajo, da so se »politični nasprotniki« pri naših južnih sosedih v tem primeru poenotili in skupaj nasprotujejo gradnji. Ta naj bi bila po prvih načrtih končana leta 2019, kar je bil tudi pogoj za črpanje nekaj več kot 100 milijonov evropskih sredstev. Če bo gradnja do takrat dejansko končana, pa je seveda drugo vprašanje.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

krmača (nepreverjen)

Bolj težko, ker je Slovenec!

Starejše novice