Danes so v Mestni občini Ptuj predstavili projekt Innova Foster, s katerim želijo opredeliti pomembne elemente lokalnih start-up ekosistemov.

Danes so v Mestni občini Ptuj gostili partnerje iz Španije, Irske, Združenega kraljestva, Estonije, Poljske in Malte, ki so skupaj z ZRS Bistra predstavili Strategijo Evrope 2020, ki označuje start-upe kot pomembne generatorje rasti, zaposlovanja in inovacij. ZRS Bistra Ptuj skupaj s partnerji izvaja projekt INNOVA FOSTER, s katerim želijo opredeliti pomembne elemente lokalnih start-up ekosistemov, na evropski ravni izmenjati primere dobre prakse, ideje in rešitve ter jih prilagoditi regionalnim in lokalnim potrebam ter prednostim.

Štefan Čelan, direktor javnega zavoda, je v uvodu povedal, »da se v Mestni občini Ptuj oziroma Zavodu Bistra trudimo, da bi skoraj po 25 letih samostojne države dojeli, kaj pravzaprav inoviranje je in kako je pomembno. Osebno moram izreči razočaranje, kar zadeva razumevanje tega pojma, saj smo še vedno rutinska investicijska družba. Vesel sem, da smo uspeli privabiti vse te partnerje iz tujine in spoznati primere dobrih praks, kako se inovativnega podjetništva lotiti, da ga bomo smeli tudi tako poimenovati. Kajti invencija oziroma inovacija se sme uporabljati izključno takrat, ko smo naredili nekaj takega, kar še ne obstaja, gre za popolno novost. Inovacija pa ni to, kar smo mi ustvarili, ampak če jo je tudi tržišče priznalo.«

Lidija Tušek, strokovna raziskovalna sodelavka, pa je poudarila, da je namen projekta ta, da želijo spodbuditi nastanek in rast inovativnih start-upov. Innova Foster je evropski projekt, ki se izvaja v okviru medregionalnega sodelovanja Interreg Europe in je sofinanciran s strani EU preko Evropskega sklada za regionalni razvoj.  

Pojasnjuje, da je cilj projekta izboljšati start-up ekosisteme na lokalni in regionalni ravni tako, da bodo start-upi rasli na osnovi inovacij in postali pomembni regionalni inovatorji v sedmih evropskih regijah. Partnerji, ki sodelujejo na projektu so iz Španije, Združenega kraljestva, Poljske, Irske, Estonije, Malte in Slovenije.

»Z ustrezno sistemsko podporo in ustreznim ekosistemom lahko dosežemo večje število inovativnih start-upov, ki so močneje motivirani in sposobni za rast in globalizacijo,« pojasnjuje Lidija Tušek.

Koristi rezultatov projekta za lokalno okolje

V okviru projekta Innova Foster bodo z medregionalnimi obiski, vključitvijo lokalnih deležnikov in skupno analizo lokalnih političnih pravil in vodil ter programov podprli rast in globalizacijo MSP z visokim potencialom. Vsi partnerji bodo identificirali, analizirali in izmenjali izkušnje, znanje ter primere dobre in slabe prakse iz regionalnih inovacijskih in start-up ekosistemov, z namenom prilagoditi lokalno politiko v smeri olajšanega razvoja in rasti start-upov.

Ta projekt bo trajal štiri leta v dveh dveletnih fazah. V prvi fazi bodo analizirali obstoječe ekosisteme, pripravili priporočila in akcijske načrte za izboljšave, ki jih bomo vpeljali in spremljali v drugi fazi. Vrednost celotnega projekta je 1.267.906 evrov, partnerski delež za ZRS Bistra Ptuj v štirih letih (od 2017 do 2020) znaša 161.141 evrov.

Aktivnosti projekta so v polnem zagonu

Projekt se je začel v začetku tega leta. V načrtu projekta so v prvih dveh letih (do leta 2019) obiski po lokacijah posameznih partnerjev. Prvo srečanje partnerjev je bilo v začetku leta v Barceloni, v kateri so med drugim spoznali nadvse dobro razvit start-up ekosistem. Danes sodi Barcelona med 10 najbolj zanimivih lokacij za start-upe, ki nima samo inkubatorjev in pospeševalnikov, ampak celo pospeševalnik pospeševalnikov. Aprila so obiskali drugo največje estonsko mesto Tartu, ki je zelo ponosno na svojo podjetniško orientiranost ter živahen start-up ekosistem. Njihovi start-upi so še posebej uspešni na področju modernih informacijskih in komunikacijskih tehnologij. Junija pa so spoznavali start-up ekosistem Malte. Malta gradi svoje podporne sisteme za start-upe na grozdenju.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

financiranje p… (nepreverjen)

financiranje posameznikov

Našel sem nasmeh zahvaljujoč g. Tetičkovemu Marjanu, da sem dobil posojilo v višini 150.000 evrov, trije moji kolegi pa so brez težav dobili tudi posojila tega gospoda. Svetujem vam, da nikogar več ne zavede, če dejansko želite zaprositi za posojilo denarja za vaš projekt in katero koli drugo. To sporočilo objavljam, ker je gospod Tejanović Marjan
dobro s tem posojilom. S prijateljem sem srečal ta pošten in velikodušen gospod, ki mi je dovolil, da si dobim to posojilo. Zato vam svetujem, da se obrnete na njega in vas bo zadovoljil z vsemi storitvami, ki jih vprašate. Tukaj je njegov e-poštni naslov:
E-pošta: [email protected]
E-pošta: [email protected]
Tetičković Marjan
hvala

Starejše novice