Toplo vreme, ki je letos prišlo že nekoliko prej kot prejšnja leta, je ravno pravšnje za sprehode v naravi in nabiranje različnih rastlin. A bodite previdni, za nabiranje pomladnih rastlin lahko "drago plačate".

Ob prvih toplejših dnevih se narava hitro prebuja in tako smo lahko že nekaj časa nazaj opazili prve znanilce pomladi, med katerimi so zelo priljubljeni zvončki.

Seveda si mnogi z njimi radi okrasijo katerega izmed prostorov v hiši oziroma stanovanju, a pri nekaterih pomladnih rastlinah moramo biti še posebej pozorni. Pa ne zato, ker bi bile strupene, ampak zato, ker na vas lahko prežijo inšpektorji.

Kazen tudi do deset tisočakov

Pri nabiranju velikega zvončka, ki ga imenujemo tudi kronica, bodeče in širokolistne lobodike, navadnem pasjem zobu, zimzelenem gorniku in arniki velja uredba, da jih je dovoljeno nabirati le za osebne namene. To pomeni, da lahko dnevno naberete šopek rastlin, ki jih lahko držite med palcem in kazalcem in nič več od tega.
 

V nasprotnem primeru, v kolikor naberete večje količine pomladnih rastlin, vas to lahko konkretno udari po žepu. Zgoraj omenjene rastline namreč spadajo med zavarovane rastlinske vrste, pri katerih je torej za osebne namene dovoljeno trganje nadzemnih delov. 

Višina globe, ki jo ureja zakon o ohranjanju narave, znaša od 100 do 300 evrov za posameznika. Kazen je precej višja, in sicer do 10.000 evrov, v kolikor ste pravna oseba oziroma samostojni podjetnik.

Kaj lahko nabiramo v večjih količinah?

Med zavarovane vrste sicer spadajo tudi mali zvončki in telohi, a pri nabiranju omenjenih ni potrebno kaj prida paziti. Trganje nadzemnih delov je namreč dovoljeno, tudi njihovo prodajanje pa ni v neskladju z ustavo. Nabiramo lahko tudi navadne ciklame in šmarnice, a oboje brez semen in plodov.

V zavarovanem območju narave velja prav tako velja pravilo, da se zavarovanih rastlinskih vrst ne nabira, a vseeno imamo tudi izjeme. Mednje spadajo zvončki, narcise, navadna bodika, klasnati pelin, arnika, planika, šmarnica, rumeni sleč, perunika, šmarnice in vse vrste lilij ter ciklam.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice