Foto: Sandi Kelc
V Podeželskem razvojnem jedru Halo so zbrali statistične podatke o številu prebivalcev, stopnji razvitosti in podjetništvu v haloških občinah.

Haloze se razprostirajo čez sedem občin: Cirkulane, Majšperk, Makole, Podlehnik, Videm, Zavrč in Žetale. Na območju naštetih občin je letos 605 prebivalcev manj, kot jih je bilo leta 2008.

Število prebivalcev je v zadnjem desetletju v Halozah upadlo za 3,24 odstotka. V istem obdobju se je število prebivalcev v Sloveniji povečalo za 1,68 odstotka, v Podravju pa za 1 odstotek.
 

Vir: Podeželsko razvojno jedro Halo

Najbolje kaže Cirkulanam, najslabše Žetalam

Največji upad števila prebivalcev v Halozah v zadnjem desetletju beležijo v občini Žetale, kjer ta znaša kar 8,45 odstotka. S 7,92-odstotnim upadom števila prebivalstva sledi občina Zavrč.

Najboljšo statistiko rasti prebivalstva v Halozah, čeprav še vedno negativno, beležijo v občini Cirkulane. Tam je od leta 2008 število prebivalcev upadlo za 1,06 odstotka. Sledi občina Makole z 1,78-odstotnim upadom prebivalstva.

Vir: Podeželsko razvojno jedro Halo

Trend upada števila prebivalstva v Halozah še zdaleč ni omejen le na zadnje desetletje. Po drugi svetovni, natančneje leta 1948, je v Halozah živelo okoli 19.000 ljudi. Danes Haloze štejejo manj kot 12.000 prebivalcev.

Vir: Podeželsko razvojno jedro Halo

Razlike med razvitimi in nerazvitimi območji v Sloveniji se še povečujejo

Indeks razvitosti občin se je v zadnjem desetletju v haloških občinah izboljšal za od 2 do 9 odstotkov. V drugih slovenskih občinah je rast znašala 10 odstotkov in več. Razlika med razvitimi in nerazvitimi območji se je torej v zadnjih desetih letih še povečala.

Vir: Podeželsko razvojno jedro Halo

V Halozah skoraj pol manj podjetij na tisoč prebivalcev kot v Sloveniji

Število podjetij v Halozah v zadnjem desetletju sicer narašča, vendar stopnja podjetniške iniciative v Halozah dosega le 52 odstotkov podjetniške iniciative v Sloveniji.

V vsej državi je bilo leta 2014 v povprečju 90,43 podjetja na tisoč prebivalcev, v Halozah pa le 50,15 podjetja.

Vir: Podeželsko razvojno jedro Halo
Vir: Podeželsko razvojno jedro Halo

Pa rešitve?

Da bi haloško prebivalstveno in razvojno statistiko vendarle obrnili v drugo smer, so glave stikali že številni strokovnjaki. Danes bodo v Podeželskem razvojnem jedru Halo in Lokalni akcijski skupini Haloze pripravili še delovno srečanje z naslovom Partnerstvo za razvoj Haloz.

»Namen in cilj delovnega srečanja je, da na osnovi predhodne delavnice Kje pa Haloze čevelj žuli, izvajanjem projektov iz Strategije lokalnega razvoja Lokalne akcijske skupine Haloze, rezultatov validacije ukrepov Delovne skupine za razvoj Haloz, rezultatov simpozija Kulturna krajina Haloz ter drugih rezultatov razvoja na območju Haloz pridemo do sprejema skupnega dokumenta Partnerstvo za razvoj Haloz,« so pojasnili organizatorji srečanja.

Delavnica Partnerstvo za razvoj Haloz bo danes, 14. novembra, ob 10. uri v prostorih Občine Podlehnik.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice