V skupini Perutnina Ptuj imajo pri iskanju sezonskih delavcev tolikšne težave, da so morali v sodelovanju s ptujsko območno službo Zavoda Republike Slovenija za zaposlovanje zasnovati poseben akcijski načrt.

V skupini Perutnina Ptuj imajo v Sloveniji zaposlenih 1.865 delavcev. Trenutno iščejo še delavce za delo v proizvodnji, ki jih bodo zaposlili za pol leta, čez poletno obdobje.

»Na Ptuju bomo zaposlili približno 50 delavcev ter 30 v Ljubljani. Poleg delavcev za delo v proizvodnji bomo v letošnjem letu zaposlovali tudi vzdrževalce in strojnike, sodelavce v logistiki (skladiščnike, voznike) in prodajalce,« so napovedali v Perutnini Ptuj.

Pri iskanju novega kadra pa se spopadajo z velikimi težavami; v lokalnem okolju delavce težko dobijo. Zaokrožile so celo govorice, da naj bi na Ptuju zato zaposlili delavce iz daljnega Vietnama. V Perutnini Ptuj so navedbe zanikali: »Govorili smo le o tem, da danes kadrovske agencije ponujajo delavce tudi iz oddaljenih držav, kot je Vietnam.«

Raje nižji kriteriji kot višje plače

V ptujskem perutninskem gigantu je med zaposlenimi približno desetina tujcev, tradicionalno jih je največ iz bližnje Hrvaške ter iz Bosne in Hercegovine. V podjetju so zagotovili, da za delavce iz tujine poskrbijo povsem enako kot za domače delavce: »V primeru, da imamo proste lastne nastanitvene kapacitete, jih delavcem iz tujine ponudimo v najem.« Dodali so še, da vzrok težavam z iskanjem kadra ni prenizko plačilo: »Plače zaposlenih v Perutnini Ptuj so skladne s plačami v industriji, v kateri delujemo.«

Po navedbah ptujske območne službe Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje se s podobnimi težavami ne srečujejo le v Perutnini Ptuj, temveč tudi v mnogih drugih podjetjih - tako na Ptujskem kot v celotni Sloveniji: »To rešujejo na različne načine: z zniževanjem kriterijev za nove zaposlene, z usposabljanjem novih zaposlenih, z zaposlovanjem tujcev ...« Višanja plač in izboljšanja delovnih pogojev niso navedli.

Hrvati s trebuhom za kruhom na Ptuj, Ptujčani pa na Hrvaško

Na zadnji dan lanskega leta je bilo na ptujski območni službi zaposlitvenega zavoda registriranih 2.753 brezposelnih. Tam so razložili, da se ponudba in povpraševanje na trgu dela preprosto ne ujemata: »Delodajalci velikokrat iščejo kader s specifičnimi strokovnimi znanji, pripravljenostjo za delo tudi v nekoliko manj ugodnih delovnih pogojih. V strukturi brezposelnih pa v veliki meri prevladujejo osebe, ki so dolgotrajno brezposelne  in imajo običajno več ovir, omejitev in težav, ki jim zmanjšujejo možnosti na trgu dela, ali pa gre za starejše od 55 let in nimajo specifičnih znanj, spretnosti ali izkušenj, ki jih iščejo delodajalci.«

Po podatkih zaposlitvenega zavoda se je v zadnjih treh letih zaposlenost tako na Ptujskem kot v Sloveniji povečala veliko bolj, kot je upadla brezposelnost: »Seveda gre precejšnji del tega razkoraka na račun zaposlovanja delavcev iz drugih držav. Ne tako zanemarljiv del pa predstavljajo zaposlitve neaktivnih - torej tistega dela populacije, ki se zaposli le, kadar so priložnosti za sodelovanje na trgu dela ugodnejše in najdejo zapostlitev, zaradi katere se odločijo prekiniti svojo neaktivnost.«

Primernega kadra v Sloveniji primanjkuje tudi zato, ker marsikod na tujem delavcem kruh režejo precej bolj na debelo kot pri nas. Po strokovni oceni ptujske območne službe Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje se domači delavci še zmeraj najpogosteje zaposlujejo v Avstriji, Nemčiji, Švici, pa tudi na Nizozemskem, v Belgiji, Švedski, Veliki Britaniji in na Hrvaškem.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Vili (nepreverjen)

Zakaj ne zaposlijo emigrante namasto da dobivajo podporo brez dela.

Ker gre za "uk… (nepreverjen)

Lokalne in regionalne delovne sile je dovolj, gre pa seveda za "mafijski ukrajinski nacrt" da zastrupi hrani (domaci delavci bi se prej uprli). Hrano se pa zastrupi z nelegalnimi drogami in substancami, ki prenasajo bolezni.

Sploh pa nebi Ukrajinci smeli biti lastnik, ker prehrambena industrija je strateski sektor in Ukrajina ni clanica varnostne zveze NATO.

In reply to by Vili (nepreverjen)

Starejše novice