Mlada start-upovca sta svojo podjetniško pot našla v črvih mokarjih. V nekaj mesecih sta nanizala že kar nekaj poslovnih uspehov.

Mlada start-upovca Aleš in Bojan Kujavec iz Juršincev, ki sta inkubiranca Tovarne Podjemov, sta pri 26 letih ustanovila podjetje Organics Nutrients. Ta adrenalin, ki sta ga prej dobila v športu, sta poiskala na samostojni podjetniški poti, ki vključuje majhne črve mokarje. Sprva sta se spogledovala z idejo, da bi delala čokolade iz mokarjev, zato sta nabavila nekaj črvov in začela preizkušati idejo, za katero sta kaj hitro ugotovila, da ne bo obrodila sadov. Ostalo jima je polno iztrebkov, ki sta jih metala kar na kompost, zato sta začela raziskovati te iztrebke in njihove učinke na zemljo in rastline. Delala sta tudi primerjave z gnojilom in brez ter spoznala, da imajo rastline, gnojene z iztrebki, boljši, bolj naraven okus ter da gnojilo spodbudi robustno rast rastlin, izboljša pogoje iz območja korenin in ustvari močne visoko proizvodne rastline. Posebnost tega gnojila Big plant je, da je popolnoma naravno, saj se mokarji prehranjujejo le z otrobi, sadjem in zelenjavo. Vsebuje pa tudi hitin, ki ga najdemo v celičnih stenah žuželk, zaradi katerega rastlina misli, da je napadena, zato poveča imunski in koreninski sistem ter začne bolj rasti. Prav tako pa sta za gnojilo že pridobila certifikat za ekološko pridelavo.

Novi produkti

Bojan, ki zraven redne službe, in Aleš, ki dokončuje študij logistike, pa sta si za prihodnje leto postavila zelo visoke cilje. Razviti nameravata še dva ali tri nove produkte, ki bodo obogatili prodajno linijo organskih gnojil. Vsi produkti bodo na osnovi mokarjev, dodane pa bodo še različne bakterije. Trenutno sta izdala le, da bodo prodajali še pelete in organski čaj za rastline, ki ga že testirajo, tretji izdelek pa za zdaj ostaja skrivnost. Ker za svoj nadaljnji razvoj potrebujeta večjo finančno spodbudo, iščeta sredstva tudi na različnih razpisih, da bi pridobila nepovratna sredstva, s katerimi bi lahko uresničila vse svoje ideje. Predvsem si želita, da bi dobila dovolj sredstev za izdelavo skladišča in poslovnih prostorov ter da bi lahko posledično tudi koga zaposlila, ki bi ju malce razbremenil.

V nekaj mesecih pridobila kar nekaj poslovnih partnerjev

Danes črvov več ne gojita, saj je to od njiju zahtevalo veliko časa. Iztrebke kupita in ko pridejo v njune roke, jih najprej presortirata, ker so not črvi, bube in razni ostanki. Nato jih malo posušita in zapakirata. Pri delu jima pomaga tudi Bojanova punca Urška, v veliko pomoč pa sta jima bila tudi strica, ki sta jima pomagala narediti stroj za sortiranje. Delo si poskušata vse bolj olajšati, zato sta nabavila še stroj za pelete, s katerim bosta stiskala gnojilo v obliko pelet. Na njunem seznamu pa je še stroj za mikroniziranje, ki bo gnojilo zmlel v fine delce, ki bodo topni v vodi.

Čeprav sta se z dejavnostjo začela ukvarjati januarja, pa danes lahko njune izdelke zasledimo pri različnih trgovcih. Eden največjih je zagotovo E.Leclerc, sodelujeta pa še z Vrtnarijo Iris, spletno stranjo marijana.si, vrtnarijo Zeleno zdravje, trgovino Centralovod, Čudovitim svetom čilija, Napojem, Čili društvom Pomurje.

Zadovoljstvo strank

Veliko jima pomeni to, da bi ljudje zaupali v njuno blagovno znamko in bili zadovoljni, zato nameravata pisati tudi blog, v katerem bosta poučevala o organskem gnojenju in škodljivosti umetnih gnojil na naravo, ki hitro razvrednotijo zemljo, saj je ne bogatijo, temveč le vnašajo rastlinam potrebne snovi ter negativno vplivajo na strukturo in teksturo tal. Menita, da se vse premalo zavedamo, da to, s čimer hranimo rastlino, ta posrka vase in na koncu to pojemo. V tem trenutku pa svoje moči usmerjata v povezovanje z lokalnimi pridelovalci, da bi uporabili njuna gnojila, nekoč pa bi rada na trgu izpodrinila kemična gnojila. Čeprav je gnojilo dražje, pa pojasnjujeta, da učinkuje tudi do dva meseca in da ne rabimo dognojevati, medtem ko se umetna gnojila hitro izperejo in je dognojevanje nujno.

Zraven vsega pa najdeta še čas, da skupaj s kolegom Damirjem Bezjakom na 300 kvadratnih metrih gojita čilije. Gnojijo izključno z njihovim gnojilom in do zdaj so z letino več kot zadovoljni. Vse več zadovoljnih odzivov pa dobivata tudi od svojih strank.
Verjameta, da bomo z uporabo njunih gnojil pripomogli tudi k bolj zdravemu planetu, saj so vsa gnojila naravnega izvora, ki dolgoročno zelo izboljšajo vsebnost koristnih bakterij in hranil v zemlji.

•    Spodbujajo zdravo biološko prisotnost v rastnem substratu, izboljšajo pretočnost hranil, razpoložljivost in močno povečajo rast korenin.
•    Vsebujejo uravnotežen delež dušika, fosforja in kalija za dolgotrajno uporabo.
•    Vsebujejo polno koristnih mikroorganizmov.
•    Zemljo naredijo živo.
•    So mikrobiološko cepivo za tla, ki spodbujajo zdravje rastlin s pomočjo koristnih bakterij.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice