Toča je na Štajerskem letos klestila že večkrat in povzročila precejšnjo škodo. Bomo v petek res dočakali letalsko obrambo?

Slovenija sodi med območja z največjo pogostostjo neviht v Evropi in to smo lahko letos, kljub temu da smo šele na začetku junija, že večkrat izkusili. Tudi štajerskim kmetom je letošnja toča povzročila že precejšnjo točo, še posebej pa je vse Slovence prestrašila nevihta s točo, ki je pustošila v Črnomlju.

Administrativni zapleti: Bomo res zaščiteni že v petek?

V Letalskem centru Maribor trdijo, da so lahko na izvajanje protitočne obrambe pripravljeni v treh do štirih dneh po podpisu pogodbe. Kmetijsko ministrstvo je minuli torek sporočilo, da bo obramba pred točo začela delovati ta petek, 22. junija.

Seveda, če ne bo zapletov pri končanju postopka javnega naročila izbire izvajalca. Letalo, ki bo izvajalo obrambo pred točo, v garaži mariborskega letalskega centra že vso pomlad čaka na poziv. Prvi mož obrambe pred točo v Mariboru Darko Kralj je, tako kot vsa regija, razočaran.

»Upam, da bodo do petka vse administrativne težave odpravljene. Mi smo pripravljeni,« jasno sporoča Darko Kralj.

Tako velike obrambe pred točo ni nikjer v Evropi

Z enim letalom lahko piloti pred točo obranijo skoraj četrtino Slovenije. Po doseženem dogovoru bo letalo iz mariborskega letalskega centra ščitilo dve koroški občini, celotno Podravje in Prekmurje.

»Tako velike obrambe pred točo v Evropi ni! Rezultati pa so primerljivi z ostalimi v Evropi, takih obrambnih sistemov pa je vsaj trideset,« pripoveduje vodja obrambe pred točo v Mariboru.

V Letalskem centru Maribor so pripravljeni na izvajanje protitočne obrambe.

Kralj: Obramba vsekakor deluje, to podpirajo tudi dokazi

Toča je po posredovanju z letalom zagotovo manjša in povzroči manj škode, trdi Kralj, ki s požrtvovalnimi piloti iz letalskega centra verjame v učinkovitost obrambe.

»Čeprav naša stroka trdi drugače, znanstveni dokazi iz sveta pravijo v nasprotno smer,« zatrjuje vodja obrambe pred točo v Mariboru in dodaja, da bi bilo možno vplivati tudi na nedavni oblak nad Črnomljem, ki je botroval k uničujoči skoraj 10-centimetrski toči. »Ta oblak je bil en sam oblak, resda se je potem razvil v celilo, vendar, če bi začeli to obdelovati pravočasno, ko je bila v razvoju, bi seveda lahko preprečili oziroma omilili škodo,« je prepričan.

»S to opremo smo fenomeni«

Za zaščito četrtine Slovenije imajo na voljo le eno letalo. »Že za to področje, kot ga bomo zdaj branili, bi morali imeti vsaj tri letala,« pripoveduje Darko Kralj. A država dovolj visokega zneska za celovito obrambo pred točo ni zagotovila. Težavo predstavljajo tudi določene ure delovanja obrambe. In ko bodo enkrat dosežene, letalska enota obrambe pred točo ne bo več posredovala. »Zastonj delali ne bomo,« pravi Kralj.
 

To je letalo, ki bo severovzhodni del Slovenije branilo pred točo.

Čeprav je bilo že lanskega decembra dogovorjeno, da bo do marca vse urejeno, se to ni uresničilo in toča je po severovzhodnem delu Slovenije že povzročila veliko škode. Zdaj so v letalski enoti obrambe pred točo spustili ceno na komaj sprejemljivo in če ne bo zapletov, bi lahko že v petek v primeru nevarnosti toče računali na mariborske pilote.

»S to opremo, kot delamo, smo fenomeni! V letalu nimamo niti radarja, moramo pa vedeti, da je že vsaka toča nevarna za letalo, da lahko tako poškoduje konstrukcijo letala, da ta strmoglavi. Piloti letimo s srcem, a nikakor ga nimamo v hlačah,« sporoča Darko Kralj, vodja obrambe pred točo v Mariboru.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice