Vir: Instagram Borut Pahor
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je zbolel za boreliozo. 

Predsednik republike Borut Pahor se je oglasil na družbenem omrežju Instagram, kjer je zapisal, da je zbolel za boreliozo. 

 »Med kolesarjenjem po Istri je Aleš opazil 'flek' na moji desni nogi in me vprašal, ali ni to morda posledica pika klopa in sum na borelijo. Ker je toliko težil, sem mu pokazal' fotko' iz 12. julija, ko sem v fitnesu to sam prvič opazil. Potem pa sem na vse skupaj pozabil.

No, ko sem se včeraj vrnil v Ljubljano zaradi službenih zadev in po Luka in Tiso, sem obiskal zdravnika, ki mi je malček navil ušesa in dal zdravila,« je zapisal. 

Kaj je borelioza?

Borelija, borelioza, lymska bolezen ali lajmska bolezen je posledica okužbe z bakterijo Borrelia burgdorferi. 

Bakterija spada v družino spirohet in se na človeka prenese iz okuženega klopa, medtem ko ta sesa kri.

Je najpogostejša klopno prenosljiva bolezen v Sloveniji. Pogosta je tudi drugod po Evropi, prav tako v Severni Ameriki. Klop se okuži s sesanjem krvi okužene gozdne živali, kot so mali gozdni sesalci, ptice, lahko pa so okužene tudi večje gozdne živali, na primer srnjad. 

Za razvoj bolezni je dovzeten prav vsak, ki ga ugrizne okuženi klop. Prav tako predhodna okužba ne pomeni imunosti. Bolezen lahko teoretično prenašajo tudi druge žuželke, ki sesajo kri (na primer komarji in obadi), vendar so taki primeri izjemno redki.

V Sloveniji so boreliozo prvič diagnosticirali leta 1988, letno pa za to boleznijo pri nas v zadnjih letih zboli od 3500 do 7000 ljudi.

Po številu obolelih na prvem mestu Murska Sobota in Kranj

Po podatkih, objavljenih na spletni strani Varuh zdravja, sta med regijami sta po številu obolelih na prvem mestu Murska Sobota in Kranj, sledita Nova Gorica in Novo mesto.

Največ primerov obolenja se pojavi v poletnih mesecih, od maja do oktobra, pojavljajo se po celotni Sloveniji. Borelioza se pojavlja pri vseh starostih, največ obolelih je v starostni skupini od 35 do 65 let.

Glede na število primerov na 100.000 prebivalcev smo v Sloveniji najbolj ogrožena populacija na svetu.

Starejše novice