Da prenova ptujske meste tržnice ni ravno domišljena, so številni meščani opozarjali že pred pričetkom gradbenih del. Zdaj se je še enkrat več pokazalo, da so imeli prav.

Nad prenovljeno tržnico so razočarane tudi branjevke.

Projektanti so zanje predvideli pokrit prostor pod betonskim platojem pri cerkvi svetega Jurija, kjer bi bili tako kupci kot prodajalke vsaj deloma zaščiteni pred neugodnimi vremenskimi razmerami.

Zakaj torej pokrita tržnica sameva?

Kamnite mize niso bile najboljša izbira

Branjevke na ptujski tržnici opozarjajo, da je pokrita tržnica hladna, prepišna, vlažna in predvsem nefunkcionalna. Kamnite mize so po njihovih besedah neprimerne in preblizu ena drugi, klopi ali stolov ni.

Moti jih tudi, da je pokriti del tržnice od mestnega utripa precej oddaljen; kupci bi se do stojnic tako morali sprehoditi čez celotno ploščad.

Nove stojnice so slabše od starih

Zato so v Javnih službah Ptuj na odprtem delu tržnice postavili 18 lesenih stojnic, a tudi te prodajalkam niso všeč.

Menda niso dovolj močne, poleg tega pa nimajo prostora, ki bi ga bilo mogoče zapreti in zakleniti. Branjevke si želijo, da bi bile stojnice podobne tistim, ki so jih uporabljale prej.

Projektanti se z realnimi potrebami Ptujčanov niso ukvarjali

Županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek je pojasnila, da je bila ptujska tržnica projektirana za drugačno postavitev: »Kljub vsemu smo se odločili, da branjevk ne bomo tiščali v kamniti del, ampak da bomo stojnice postavili na plato in jih torej pustili na prostem. Te stojnice so z vidika branjevk nefunkcionalne. Bila sem pri njih, malo smo staknili glave in predebatirali, kako nastalo situacijo reševati. Najprej jim bomo morali zagotoviti nek prostor, kjer bodo lahko shranjevale stvari, ker jih zdaj v obstoječih stojnicah ne morejo. Strokovnim službam sem že dala poizvedbo, kako to rešiti. Upam, da se bo to zgodilo čim prej.«

Ptujska županja je povedala, da bodo spremljali premikanje sonca in sence po tržnici v različnih delih dneva: »Temu primerno bomo stojnice morda tudi premestili. Dejstvo je, da je bilo v času projektiranja zamišljeno nekaj drugega. Ljudi, ki se jih to dotika, niso povabili zraven, da bi povedali, kaj potrebujejo. Zdaj imamo pač en izziv, s katerim se moramo soočati.«

Napovedala je, da bodo na Mestni občini Ptuj z branjevkami v dnevnem stiku in bodo težave skušali reševati sproti: »Tudi glede parkiranja smo že rešili. Branjevke so dobile začasne dovolilnice za parkiranje, da lahko parkirajo na beli coni na Slomškovi ulici, dokler ne bomo sprejeli odloka o parkiranju v starem mestnem jedru, kjer pa smo že predvideli mesečne karte, s katerimi bodo branjevke lahko parkirale kjerkoli na modri coni.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice