FOTO: Damjan Trafela
Medtem ko gradnja viadukta Sejanca napreduje v skladu s časovnico in je izdelava projektne dokumentacije za odseka med Markovci in Ormožem v zaključni fazi, pa je še naprej precej nejasnosti pri prostorskem umeščanju hitre ceste Ormož-Ptuj.

Prejšnji teden so začeli iskati izvajalca za izdelavo študije variant.Kot je na rednem sestanku z župani ob trasi bodoče hitre ceste povedal Tomaž Zavasnik iz infrastrukturnega ministrstva, je bil razpis objavljen na portalu javnih naročil, ponudbe pa morajo oddati do 21. januarja, poroča STA. 

Ob tem je poudaril, da so se glede projekta zdaj prvič uskladili tudi medresorsko, prejšnji teden pa so se na to temo srečali tudi s civilno iniciativo in prisluhnili njihovim predlogom.

Projekt še vedno vključuje varianto trase severno od Ptujskega jezera

Projektna naloga, ki jo bo po novem letu preučil izbrani izvajalec, pa še vedno vključuje tudi varianto trase severno od Ptujskega jezera, ki je za lokalno prebivalstvo že od samega začetka v celoti nesprejemljiva, saj bi šla skozi njihova naselja in se priključila na Puhov most ter tako prečkala mesto.

Tako Zavasnik kot predstavnica ministrstva za okolje Vesna Kolar Planinšič sta še enkrat zatrdila, da nimajo nobenega vzvoda, da bi severno varianto izločili iz študije, saj bi ta lahko zaradi tega pozneje padla pri morebitni presoji na evropskih inštancah, poroča STA. 

Sestali so se z vodstvom Zavoda za varstvo narave

Po besedah predstavnice civilne iniciative Sergeje Puppis Freebairn pa bi bilo prav, da bi pri pripravi razpisa za izbiro izvajalca sodelovali tudi predstavniki lokalnega okolja. Te dni so se namreč sestali tudi z vodstvom Zavoda za varstvo narave, kjer jim je vodja mariborske enote Simona Kaligarič na nek način dala vedeti, da nobena od obstoječih južnih variant nikoli ne bo prestala presoje, saj poseganje v naravni habitat v Šturmovcih ni mogoče.

»Če je torej jasno, da to ne bo mogoče, mi pa nikoli ne bomo pristali na predlagano severno varianto, je treba prenehati izgubljati čas in najti varianto, ki gre južneje od tega območja, ali pa kakšno veliko bolj severno, ki na severu obvozi Ptuj,« je dejala Puppis Freebairnova, ki pri iskanju novih variant računa tudi na pomoč predstavnikov zavoda za varstvo narave.

Preučevanje severne variante brez pomena 

Markovškemu županu Milano Gabrovcu se sicer kljub pojasnilom predstavnikov države še vedno zdi brez pomena preučevati severno varianto, saj nova evropska pravila po njegovem vedenju niso bistveno bolj zaostrena, a se tudi tega ne boji, saj bodo, je prepričan, vsi vplivi na ljudi, ki bi jih prinesla morebitna gradnja na tej trasi, zlahka ovrgli severno varianto in katerikoli izdelovalec študije s tem ne bo imel težkega dela, poroča STA. 

Kot je še dodal, se mu zdi zelo prav, da v postopkih ves čas sodelujeta tudi Zavod za varstvo narave in Društvo za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije, a je prepričan, da beseda ene osebe na zavodu ne pomeni tega, da je res tako, kot ta trdi.

»Treba je narediti vse za to, da pridemo do rešitve, ki si jo želimo v lokalnem okolju, severna varianta pa ne pride v poštev v nobenem primeru. Sploh ne, ker smo po toliko letih razprav enotni vsi župani ob trasi hitre ceste,« je dejal Gabrovec. Temu je pritrdila tudi nova ptujska županja Nuška Gajšek, ki je pozvala k več medsebojnega zaupanja med vsemi akterji.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice