Ob svetovnem dnevu boja proti AIDSU bo na voljo brezplačno testiranje oseb na okužbo z virusom HIV in hepatitisom B in C.

Mariborski infektologi bodo ob svetovnem dnevu boja proti AIDSU, ki ga obeležujemo 1. decembra, prispevali k ozaveščenosti prebivalstva o okužbah z virusom HIV ter virusoma hepatitisa B in C. 

V avli kirurške stolpnice Univerzitetnega kliničnega centra Maribor bo v ta namen potekalo brezplačno ter anonimno testiranje na omenjene okužbe. Testiranje bo potekalo v petek med 10. in 13. uro v avli Klinike za kirurgijo.

Stopnja testiranja na okužbe z virusom HIV ter hepatitisom B in C je v Sloveniji zelo nizka, zato strokovnjaki priporočajo testiranje. V mariborski regiji ni na voljo anonimno in brezplačno testiranje oseb na okužbo z omenjenimi virusi. Prav zaradi tega so se odločili, da bodo na ta dan omogočili anonimno in brezplačno testiranje za čim več oseb, so sporočili iz UKC Maribor. 

Najbolj uničujoča epidemija v zgodovini človeštva

Zaradi AIDS-a, ki je sindrom pridobljene imunske pomanjkljivosti je med leti 1981 in 2009 umrlo približno 30 milijonov ljudi po vsem svetu in je bil zaradi tega uvrščen med najbolj uničujoče epidemije v zgodovini človeštva. Najverjetneje se je prvič pojavil v podsaharski Afriki, prepoznali so ga leta 1981.

Kmalu zatem so ugotovili, da bolezen povrzoča virus HIV. AIDS danes v razvitem svetu ni več smrtna bolezen, pomembno pa je, da se okužba pravočasno prepozna in se prične že zgodaj zdraviti. Ljudje, ki so okuženi z virusom in se pričnejo pravočasno zdraviti, lahko pričakujejo skoraj enako življenjsko dobo kot tisti, ki niso okuženi.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice