Ministrski zbor je danes potrdil predlog novele zakona o urejanju trga dela, ki med drugim predlaga zvišanje najnižjega denarnega nadomestila za brezposelnost in ga izenačuje z osnovnim zneskom minimalnega dohodka.

Predlog novele zakona, ki ga je ministrstvo za delo uskladilo s socialnimi partnerji, zvišuje minimalno denarno nadomestilo s 350 na 530,19 evra bruto. Znesek minimalnega dohodka medtem znaša 402 evra neto, poroča STA.

Ministrstvo želi s predlagano novelo pospešiti aktivacijo starejših brezposelnih, zato posebej spreminja pogoje pri določitvi njihovega denarnega nadomestila. Za zavarovance, ki so starejši od 53 let in imajo več kot 25 let zavarovalne dobe, je predvideno prejemanje denarnega nadomestila v trajanju 19 mesecev, za zavarovance, ki so starejši od 58 let in imajo zavarovalno dobo več kot 28 let, pa prejemanje denarnega nadomestila v trajanju 25 mesecev.

Po novem denarnega nadomestila ne bodo mogli uveljavljati zavarovanci, ki izpolnjujejo pogoje za poklicno in starostno upokojitev. Ob tem predlog novele ukinja finančno sankcijo za osebe, ki se po vročitvi odpovedi pogodbe o zaposlitvi v roku treh dni ne prijavijo v evidenco iskalcev zaposlitve. Po veljavni ureditvi se namreč tem osebam denarno nadomestilo namesto v višini 80 odstotkov povprečja plač odmeri le v višini 60 odstotkov povprečja plač.

Sprememba tudi za tuje državljane

Spremembe se obetajo tudi upokojencem, ki opravljajo občasna in začasna dela, saj lahko ti po veljavnem zakonu opravijo največ 60 ur teh del v koledarskem mesecu. Po novem bo mogoča izjema, s katero bo določeno, da lahko opravijo največ 90 ur. Toda toliko ur dela bo posamezen upokojenec lahko opravil največ trikrat v koledarskem letu, seštevek ur pa ne bo smel preseči 720 ur.

Novosti pa čakajo tudi tuje državljane. Za učinkovitejšo integracijo brezposelnih tujcev iz tretjih držav na trg dela naj bi namreč prišlo do uvedbe zahteve po osnovnem znanju slovenskega jezika oziroma raven A1. Ta pogoj bodo morali izpolnjevati vsi, ki se bodo želeli vpisati v evidenco brezposelnih. Brezposelni državljani EU, Švice in držav evropskega gospodarskega prostora pa se bodo morali v okviru aktivnega iskanja zaposlitve vključiti v tečaj in pristopiti k izpitu iz osnovnega znanja slovenskega jezika, še piše STA.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice