Dobili smo pismo prebivalcev Budine, krajevne skupnosti Brstje. Že od julija 2019 čakajo na pomoč - ali jo bodo končno dobili? Zalomilo se je na Ministrstvu za okolje in prostor.

»Pozdravljeni, 
Nekatere ljudi, tako kot mene tudi, ki smo prestali hudo obdobje in bili precej oškodovani v neurju 7. julija 2019, zanima kaj je z obljubljeno pomočjo občine Ptuj. Večkrat smo naslovili vprašanje na občino, od tam se izgovarjajo, da nimajo nobenih konkretnih informacij. 
V vsem tem času smo bili pridni in strpni, zdaj je čas za medije, da obrnejo temo na dan. 
Zakaj se ta obljubljena finančna pomoč še dan danes ni izplačala? /.../,« se je glasil del pisma, ki smo ga dobili od prebivalcev Budine

Iz Mestne občine Ptuj smo dobili odgovor, da pomoč sicer ni bila obljubljena s strani občine in, da je občina takrat le pozvala občane k prijavi posledic neurja s poplavami, močnim vetrom in točo. Nato je, na poziv Ministrstva za obrambo RS, Uprave RS za zaščito in reševanje, sledilo popisovanje škode ter vpisovanje ugotovitev in podatkov v program AJDA. Mestna občina Ptuj je nato vse vloge podala do roka.

Vse vloge so nato romale na ptujsko izpostavo Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, kateri so vloge prenesli na Ministrstvo za okolje in prostor. 

Ministrstvo za okolje in prostor je podalo uradno izjavo, da, zaradi razglašene epidemije covid-19, v letu 2020 ni bilo mogoče zagotoviti potrebnih sredstev iz rezerve proračuna Republike Slovenije. Iz tega razloga Vlada Republike Slovenije še ni obravnavala in sprejela Programov odprave nastalih posledic. 

V pripravi je pa tudi rebalans proračuna Republike Slovenije, s katerim naj bi se zagotovilo vsaj del nujnih sredstev za sprejetje in izvedbo Programov odprave nastalih posledic za prioritetno obnovo.

V predlogu programa so zajete stanovanjske stavbe, kjer so sredstva, potrebna za obnovo stavbe, večja od 2800 evrov, lastniki teh stavb pa bodo predvidoma do konca leta 2020 obveščeni o možnosti pomoči, če le imajo shranjene račune, ki dokazujejo obnovo stavbe.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice