S 1. oktobrom se je pričelo cepljenje proti sezonski gripi. V prihodnjih tednih in mesecih lahko pričakujemo obolevanje za gripo.

Kakšna bo letošnja sezona gripe je nemogoče napovedati. Običajno pa je vsako leto vrh sezone gripe januarja ali februarja, ko je največje število obolelih, opozarja Nacionalni inštitut za javno zdravje. Gripi se vsako jesen in zimo pridružijo še drugi povzročitelji okužb dihal.

Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupina prebivalstva pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti, kot so virusne in bakterijske pljučnice, in tudi z višjo smrtnostjo.

Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. Po ocenah zanjo vsako sezono zboli do 10 odstotkov prebivalcev, kar je do 200.000 prebivalcev Slovenije. 

Virusi gripe se stalno spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Cepiti se je treba vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, sta potrebna dva odmerka. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu lahko že prenizka.

Strokovnjaki: Precepljenost proti gripi je prenizka

V Sloveniji je precepljenost proti gripi zelo nizka in je med najnižjimi v Evropski uniji. Prejšnjo sezono je bilo sicer cepljenih nekaj več ljudi, to je okrog 84.000, kot predprejšnjo sezono - manj kot 70.000, kar pa je še vedno precej manj kot pred približno 10-imi leti, ko se je proti sezonski gripi cepilo skoraj 200.000 prebivalcev. 

V lanski sezoni je povpraševanje po cepivu proti gripi bistveno večje kot v predlanski. Samo v treh dneh sredi januarja je Nacionalni inštitut za javno zdravje izdal več cepiva proti gripi kot v predlanski sezoni v decembru 2016 in januarju 2017 skupaj. 

Tudi delež cepljenih v starostni skupini 65 let in več se je v zadnji sezoni povišal v primerjavi s predzadnjo in je znašal 11,7 odstotka, kar pa je še vedno daleč od cilja Svetovne zdravstvene organizacije, da bi bil delež cepljenih proti gripi v skupini nad 65 let in v drugih rizičnih skupinah kar 75 odstotkov

NIJZ: Preprečili bi lahko marsikatero smrt

»S povečanjem precepljenosti pri teh skupinah bi lahko preprečili težje poteke bolezni in številne zaplete, pa tudi marsikatero smrt. Zato bi bilo v Sloveniji treba dodatno spodbuditi cepljenje proti gripi, predvsem rizičnih skupin in zdravstvenih delavcev,« še opozarjajo strokovnjaki iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Cepljenje proti gripi poleg kroničnih bolnikov in njihovih družinskih članov ter starejših še posebej priporočajo tudi osebam z izrazito povečano telesno težo, majhnim otrokom v starosti od šest mesecev do drugega leta in njihovim družinskim članom ter nosečnicam in njihovim družinskim članom. Prav tako cepljenje priporočajo zdravstvenim delavcev, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe, ter za druge delavce v nujnih službah.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice