Starši nekaterih otrok, ki obiskujejo osnovno šolo Janka Padežnika v Mariboru, so ogorčeni zaradi poteze ravnateljice Sonje Filipič, ki je četrti razred preselila v kletno učilnico.

Novo šolsko leto je prineslo nezadovoljstvo med nekaterimi starši otrok četrtih razredov, saj je ravnateljica osnovne šole učilnico četrtega razreda preselila v kletne prostore.

Trenutno triindvajset učencev enega izmed četrtih razredov preživlja šolske ure v učilnici v kleti, kjer pa so sicer tudi šolska kuhinja in dve manjši jedilnici. Pogovarjali smo se z mamo enega izmed četrtošolcev, ki je ogorčena nad učilnico v kleti, v kateri vsak šolski dan preživlja njen otrok.

A ravnateljica miri. »Nezadovoljstvo je izrazilo le nekaj staršev. Do zdaj sta bila dva roditeljska sestanka na to temo in udeležilo se ju je le devet staršev, ki pa nimajo poenotenih mnenj, saj so trije od teh staršev jasno izrazili, da v učilnici ne vidijo problema,« pojasnjuje ravnateljica Sonja Filipič.

Osnovna šola Janka Padežnika

Starše skrbi pomanjkanje dnevne svetlobe

Starše šestih otrok omenjenega četrtega razreda skrbi pomanjkanje naravne svetlobe. Kot opozarjajo, ima dolgotrajna umetna svetloba industrijskih fluorescentnih sijalk brez rasterja, po njihovem mnenju slab vpliv na vid otrok in njihovo psihično počutje. Zaradi lokacije v kleti pa jih skrbi tudi vlaga.

»Otroci v učilnici nimajo umivalnika, vodo si morajo točiti v jedilnici. Prav tako ni omar za hranjenje šolskih potrebščin in garderobnih omar,« nam je povedala ogorčena mama četrtošolca.

Ravnateljica ob teh obtožbah odgovarja: »Tri meritve svetlobe so pokazale, da je osvetlitev minimalno nad mejno vrednostjo, zato bodo v kratkem nameščena svetila, ki bodo posnemala dnevno svetlobo, tako bo kmalu v učilnici precej svetleje.«

Filipičeva pa še obrazloži, da so tudi omare že v izdelavi, a je naročilo povezano z nabavo pohištva še v delu šole, ki je v prenovi, bodo pa za to učilnico najverjetneje dostavljene še ta mesec. Po končani prenovi bo vsak učenec dobil svojo novo garderobno omarico v novi stavbi, ki jo trenutno dokončujejo, zato so za zdaj nekateri učenci še brez nje.

Kletna učilnica četrtih razredov

Ravnateljica prizna, da v razredu ni umivalnika, naj bi uredi v prihodnje skupaj s preostalim vodovodom: »Sicer pa tudi v zbornici ni umivalnika. Otroci pa si lahko kadarkoli natočijo vodo v jedilnici, ki je od učilnice umaknjena le deset ali dvajset metrov

Ravnateljica: Starši, ki se ne strinjajo z učilnico, so v manjšini

»Drugi šolski dan sem bila seznanjena, da so nekateri starši zgroženi nad to učilnico, ker je vlažno, ker ni vode, ker je umetno svetloba in tako naprej. V svojih 28-ih letih ravnateljevanja nisem doživela takšnega šikaniranja, obtoževanja, kot zdaj. Ampak tudi to je moje delo,« na obtožbe odgovarja ravnateljica šole.

Hodnik, ki vodi do učilnice v kleti

»Razumem preveliko skrb za zdravje in počutje njihovih otrok. Ne razumem pa tega, kar je rekel eden izmed staršev: ‘Zakaj pa ste dali 4. b? Zakaj niste v učilnico dali 1. c?’ Torej njim sploh ni sporna ta učilnica, njim je sporno to, da so njihovi otroci tukaj. Kar je zelo žalostno. Ta prostor je že 40 let šolski prostor. Ta učilnica je, tako kot preostale, po standardih in normativih za obstoječe šolske stavbe primerna.«

Kot z blazinami in začasnimi odlagalnimi mizami v kletni učilnici

Jeza med starši še večja, ker ravnateljica učilnice ne želi preseliti v na novo urejeno zbornico

Otroci naj bi v kletni učilnici preživeli od tri do štiri ure na dan, odvisno od urnika. Ravnateljica dodaja, da so starši predlagali in kasneje tudi zavrnili možnost menjave z učilnico za predmetni pouk, saj bi se tako četrtošolci preselili v šolsko stavbo, kjer poteka pouk od petega do devetega razreda.

Sama pa ne privoli v menjavo te učilnice in zbornice, ker - kot pravi - je zbornica praviloma vedno polna in ima tam svoje mesto vseh 55 strokovnih delavcev, tudi tistih, ki nimajo svoje učilnice, in tako je za dobro polovico učiteljev stol v zbornici edino delovno mesto. Zbornica je tudi prostor, kjer potekajo vsi timski sestanki, in je povezana v šolsko mrežo v okviru poslovnih prostorov šole.

Ravnateljica sicer trdi, da se otroci v učilnici odlično počutijo: »Otroci rečejo: ‘Nam je fajn!’ Zadnjič so šli po hodniku in so po tem, ko so imeli pouk tujega jezika v kletni učilnici, rekli: ‘Zdaj pa nismo rekli tako, kot so nam straši naročili’.«

Umivalnika v jedilnici v kleti, ki je od sporne učilnice oddaljena približno 20 metrov

»Ta učilnica je trajna rešitev. Sicer še ne vem, če bo v njej vedno četrti razred, ampak to bo zmeraj učilnica. Če pa kdo ne more tega sprejeti, in misli, da to škodi njegovemu otroku, lahko otroka izpiše in ga da na drugo šolo. V Mestni občini Maribor je namreč 20 osnovnih šol, ki so narazen na 500 metrov. Otrok se lahko naslednje leto seveda vrne nazaj,« še ostro zaključuje ravnateljica.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice