Ekološkim katastrofam v Sloveniji ni videti konca. Potem ko je bilo kar devet tovornjakov komunalnega blata nelegalno odvrženega v Pivolo, še prej približno toliko v Dramlje, so zdaj našli novo, v naravo nelegalno odloženo komunalno blato.

Na industrijski coni v središču Šentjurja se je pojavil nov kup nelegalno odvrženega komunalnega blata iz čistilne naprave.

»Mi ocenjujemo, da je tega blata nekje 20 kubičnih metrov, to se pravi en velik tovornjak, če si plastično predstavljamo,« nam pojasni Matjaž Žmahar, direktor komunalnega podjetja Šentjur. 

Kot dodaja Žmahar, je včeraj policija pričela z aktivnostmi iskanja okoliščin ter storilcev, na občini pa ob tem vse pozivajo občane in očividce, da morebitne kršitve čim prej prijavijo. 

»Naša občina je velika 222 kvadratnih kilometrov, in če si je kdo dovolil odložiti tovrstni odpadek praktično v centru naselja, potem je vprašanje, koliko je tega še v kakršnih drugih krajih, ki so dosti bolj odročni,« zaskrbljeno pove župan občine Šentjur Marko Diaci.

Župan občine Šentjur Marko Diaci.

Kriminalisti ovadili storilce ekološke katastrofe v občini Hoče

Storilci ekološke katastrofe na območju Pivole v občini Hoče-Slivnica, so z neodgovornim in ogrožajočim dejanjem nelegalno odloženega komunalnega blata v naravo želeli zase narediti dober posel. Iz lastnega koristoljubja so močno ogrozili naravo, policija pa jim je že prišla na sled.

»Osumljeni niso spoštovali okvirne pogodbe, ki je bila sklenjena z najemnikom, pravtako pa v nadaljevanju niso upoštevali predpisov, ki urejajo varstvo okolja,« pojasni Beno Meglič, vodja Sektorja kriminalistične policije policijske uprave Maribor. 

Beno Meglič, vodja Sektorja kriminalistične policije policijske uprave Maribor

Kriminalisti Policijske uprave Maribor so skupaj s kolegi iz policijskih uprav Celje in Ljubljana ta teden pridržali šest osumljenih in izvedli 18 hišnih preiskav na območju policijske uprave Maribor, Celje in Ljubljana. 

Lokacijo na območju Pivole pokazal 36-letni moški

»Ugotovljeno je bilo, da je pri tem sodeloval tudi 36-letnik iz območja Maribora, ki je pokazal lokacijo, kje se naj to blato odloži in seveda za to prejel tudi plačilo,« še pojasni Meglič.  

Župan občine Hoče-Slivnica Marko Soršak je na družbenem omrežju pozval, naj se javita lastnika traktorjev, ki sta 18. maja pomagala tovornemu vozilu.

»Objava včeraj traktorista, ki je 18.5. vlekel ta kamion, ki je odsipal blato, smo dobili, se zahvaljujem, da so poslali podatke, kar bo policiji seveda pomagalo pri čim bolj trdnih dokazih,« pravi Marko Soršak, župan občine Hoče-Slivnica. 

Osumljeni, ki so povezani s tem okoljskim kriminalom v občini Hoče-Slivnica, so že v preteklosti počeli podobne kršitve. Za kaznivo dejanje uničevanja in obremenjevanja okolja je predpisana kazen do 8 let zapora.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice