Dan za spremembe, ki ga danes že 10. pripravlja Slovenska filantropija, bo potekal pod osrednjo temo Odpravimo diskriminacijo. Akcije bodo potekale tudi pri nas, sicer pa jih bo po vsej državi potekalo več kot 170.

Sodeluje več kot 600 organizacij, med njimi največ nevladnih, pa tudi šol, vrtcev, občin, krajevnih skupnosti in javnih zavodov, je za STA povedala vodja projekta Dan za spremembe Sabrina Lever. Sodeluje 9000 prostovoljk in prostovoljcev, pričakujejo pa tudi številne obiskovalce v 80 različnih krajih.

Solidarnost, sodelovanje in spoštovanje

Direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak poziva k solidarnosti, sodelovanju in medsebojnemu spoštovanju, ki so po njenih besedah obet za povezano in varno družbo.

"V taki skupnosti si lahko obetamo vzpodbudno okolje za odraščanje otrok, podporo zaposlenim pri organizaciji življenja in za varno in izpolnjeno starost," je prepričana.

Številne aktivnosti tudi na Ptuju

Med prijavljenimi akcijami so medgeneracijske aktivnosti, ozaveščevalne akcije, druženja in obiski, akcije za odpravljanje predsodkov in sovražnega govora, čistilne akcije, akcije urejanja javnih prostorov in medsosedske pomoči, zbiralne akcije in posredovalnice veščin.

Na Ptuju bodo prostovoljci čistili komunalne odpadke, ki ležijo ob cestah, ulicah, pohodniških in sprehajalnih poteh, v okolici šol in vrtcev ter divjih odlagališč. 

V sodelovanju in s pomočjo Javnih služb Ptuj bodo obrusili in prebarvali nekaj lesenih in kovinskih igral na otroškem igrišču v Ljudskem vrtu na Ptuju ter očistili ožji del Ljudskega vrta do začetka trim steze.

Med akcijami za enake možnosti je največ tistih, ki bodo poudarile pomen enakih možnosti ne glede na starost. Prav tako bodo z akcijami pozivali k enakim možnostim ne glede na spol, spolno usmerjenost, spolno identiteto, narodnost, raso, jezik, versko prepričanje, invalidnost, družbeni položaj, premoženjsko stanje in izobrazbo.

Začetek enoletnega projekta

Z osrednjo temo tokratnega dneva napovedujejo enoletni projekt Za Vse/4all, ki ga bodo v partnerstvu z Združenjem izvajalcev zaposlitvene rehabilitacije v Sloveniji kot nosilcem projekta in zavodom Vozim izvajali po vsej Sloveniji. Namenjen je ozaveščanju o diskriminaciji na različnih področjih in obveščanju, kako ukrepati proti njej.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice