Fotografija je simbolična.
Družba DARS bo dopoldne predala prometu prvi del odseka podravske avtoceste A4 med Draženci in Gruškovjem.

Družba za avtoceste Republike Slovenije bo danes dopoldne v uporabo predala prvi del odseka podravske avtoceste A4 med Draženci in Gruškovjem. Kot so sporočili, bo na otvoritvi slavnostni govornik predsednik vlade Miro Cerar, ki bo skupaj z ministrom za infrastrukturo Petrom Gašperšičem in predsednikom uprave družbe DARS Tomažem Vidicem tudi prerezal otvoritveni trak na uradnem odprtju 7,3 kilometra dolge štiripasovnice med Draženci in Podlehnikom.

»Celoten avtocestni odsek A4 Draženci - Gruškovje v skupni dolžini 13 kilometrov je namenjen v prvi vrsti izboljšanju kakovosti življenja ljudi v regiji ter povečanju prometne varnosti. Ker leži na povezavi med dvema mednarodnima prehodoma Šentilj in Gruškovje, pa bo omogočil tudi nemoten daljinski in mednarodni promet skozi našo državo,« so sporočili iz družbe DARS.

Potek del na preostali trasi bodoče avtoceste, med Podlehnikom in mejnim prehodom Gruškovje, poteka po besedah družbe za avtoceste skladno s časovnico. Preostalih približno šest kilometrov avtoceste do slovensko-hrvaške meje bo prometu predanih predvidoma jeseni 2018. S tem bo tudi v celoti dograjena skupno 33 kilometrov dolga podravska avtocesta A4 med Slivnico (Mariborom) in Gruškovjem, ki predstavlja del celovitega vseevropskega prometnega omrežja.

Pogodbeni izvajalec del na prvem delu odseka med Draženci in Podlehnikom je bil konzorcij domačih gradbenih podjetij: SGP Pomgrad kot vodilni partner ter Gorenjska gradbena družba, novomeški CGP in Cestno podjetje Ptuj. Pogodbena vrednost del je znašala 68,6 milijona evrov. Pogodbeni izvajalec drugega dela odseka (med Podlehnikom in Gruškovjem) je sarajevski Euro-asfalt, pogodbena vrednost del pa znaša 63,7 milijona evrov. 

Po novozgrajeni avtocesti 130 kilometrov na uro

Gradnja 7,3-kilometrskega odseka med Draženci in Podlehnikom je stekla julija 2015. Novozgrajena avtocesta, na kateri so štirje nadvozi, en podvoz, 12 mostov in dva podhoda, bo predana prometu kot sodobna štiripasovna avtocesta v normalnem prečnem profilu, z odstavnima pasovoma ter priključkoma Lancova vas in Podlehnik. Avtocestni odsek bo imel enako projektno hitrost 130 kilometrov na uro kot predhodni že zgrajen avtocestni odsek Slivnica–Draženci, na katerega se navezuje.

Ker bo nova avtocesta »povozila« staro glavno cesto G1-9, bo v sklopu investicije med Draženci in Gruškovjem zgrajena nova vzporedna cesta v dolžini 13,9 kilometra, kot povezovalna cesta med kraji ob trasi avtoceste in kot dostop do okoliških zemljišč.

Doslej je bila v sklopu dokončanja 7,3 kilometra avtoceste med Draženci in Podlehnikom zgrajena nekaj več kot polovica nove vzporedne regionalne ceste, po kateri že poteka promet.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice