Tokratni gost nedeljskih pogovorov je David Kastelic, predsednik uprave Zavarovalnice Sava.

Kot študent je opravljal števila dela, kar sedemnajst različnih. Prodajal je kokoši, prenašal vreče gnojila za šampinjone, opravljal pleskarska dela, delal je tudi kot promotor na mejnem prehodu Šentilj in se tako sam preživljal.

Pet let zaposlen v tej multinacionalki

Po končanem študiju kot strojnik ni mogel dobiti službe, ravno v tistem času je težka industrija v Mariboru propadala. Ponudili so mu delovno mesto, redno zaposlitev pri multinacionalki Philip Morris, za katere je že delal preko študenta:

»Takrat sem šel v prodajne vode in bil pet let zaposlen v tej multinacionalki.«

Začel je kot pospeševalec prodaje, a je hitro napredoval in na koncu je bil odgovoren za ključne kupce. Ko je kariera v multinacionalki prišla tako daleč, da bi se moral seliti v tujino, je začel iskati drugo zaposlitev.  

Oglas za zaposlitev opazil po naključju

»Po naključju sem opazil oglas za zaposlitev v Zavarovalnici Maribor, potrebovali so vodjo škodnega oddelka, kjer tehnika pride tudi prav. Sem se prijavil, šel skozi določene teste in bil izbran.«

V takratni Zavarovalnici Maribor je potem nadaljeval do današnjega dne. 

Samo učenje je premalo

Pravi, da je prepričan, da če želiš v današnjem modernem svetu biti uspešen, moraš biti malo »uličar«. 

»To pomeni, da moraš imeti izkušnje, ki ti jih da okolje, premalo je samo učenje, premalo so samo izpiti. Moraš dobiti resne izkušnje,« je dejal v nedeljski pogovorih.

V svoji zavarovalniški karieri je opravljal številne naloge in tako pridobil številne izkušnje in pregled na zavarovalnico.

Dela v mladem kolektivu

Ves čas poskušajo najti mlade in ambiciozne ljudi. Kot pravi, se ne počuti starega, ampak je v upravi in med petnajstimi ključnimi ljudmi v zavarovalnici najstarejši:

»Moja ekipa je izredno mlada, perspektivna in sem zelo ponosen na vse fante in dekleta, ki skupaj delamo.«

Seveda v pogovoru ni šlo mimo velike združitve štirih zavarovalnic, ki so zdaj združene v Sava Re.

»Projekt je bil res rizičen in tvegan, ampak je bil tudi logičen.«

Trenutno so druga največja zavarovalnica jugozahodnega Balkana, vse do Grčije.

Sistem centraliziranega zdravstva preveč požrešen

Pravi, da se mora zgoditi neka nova zdravstvena reforma. Prepričan je namreč, da sistem centraliziranega zdravstva preveč požrešen, težko ga je nadzorovati, in ker je kot vreča brez dna, ga je treba vedno optimizirati.

»Prepričan sem, da je rešitev v nekem privatiziranem, nadzorovanem zdravstvenem sistemu. Osnovno zdravstvo lahko ostane takšno, kot je, ampak popolnoma naravno je, da ne more biti vse brezplačno,« meni.

»NK Maribor je postal institucija, to več ni klub"

Seveda v pogovoru ni šlo mimo aktualnega dogajanja v Nogometnem klubu Maribor, katerega podpredsednik upravnega odbora je.

Pravi, da se kot sponzor s sponzorirancem poistovetijo, ponosni so na vse dogodke, ki jih podpirajo, ampak na prvem mestu je dejansko NK Maribor:

»NK Maribor je postal institucija, to več ni klub. On je organiziran in odlično funkcionira.«

Deset let gredo rezultati navzgor in popolnoma logično je, da kdaj pride tudi kriza. Pomembno je, da tudi, ko gredo rezultati navzdol, da ima klub še vedno podporo. Kaj pa afera z Zahovičem?

»Pomembno je, kako klub odreagira. Jaz mislim, da je v tej situaciji klub izredno korektno odreagiral. Zadeva še ni popolnoma zaključena in sanirana. Mislim pa, da je drža kluba pomembna za sponzorje,« pravi Kastelic.

V dani situaciji so se hitro dobili in hitro ukrepali, pojasnjuje, od izjave se je klub distanciral in dal svoje stališče, ki je bilo za sponzorje pomembno. 

»Tako, da jaz tukaj nekih strašnih težav z bodočo podporo kluba ne vidim,« še zaključuje.

V zanimivem pogovoru Marjana Dore in Davida Kastelica tudi o tem kaj počne v prostem času, da je častni konzul Brazilije, čeprav je še ni obiskal, in še marsičem zanimivem. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice