Ob polnoči so v veljavo stopila nova pravila za prehajanje državne meje pri vstopu v Slovenijo. Odlok ukinja sezname držav in izenačuje pogoje za vstop v Slovenijo. Med izjemami se tudi tokrat niso znašli delavci migranti.

Vlada je zelo okrnila seznam izjem, za katere je mogoče prehajanje meje brez dokazil. Po novem bo to dovoljeno mlajšim od 15 let, ki potujejo v spremstvu odraslih in dvolastnikom ali najemnikom zemljišč v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje.

Nedavno je vlada na ta seznam dodala še mednarodni promet in tranzitne potnike. 

Med izjemami ni delavcev migrantov

»Zdaj, ko se je ustvaril še ta pogoj, torej da lahko tranzitni potnik gre mimo Slovenije, medtem ko dnevni migrant ne more, to je pa zdaj tak absurd, da ga je treba nemudoma odpraviti,« meni poslanka iz vrst SD Meira Hot, ki je že poslala pobudo vladi in se v njej zavzela za delavce migrante.   

Pogoji za vstop v državo

Osebe, ki niso na seznamu izjem, bodo morale ne glede na to, iz katere države prihajajo, ob vstopu v državo imeti dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT.

Veljalo bo: 

  • potrdilo o prebolevnosti, ki ne sme biti starejše od šestih mesecev;
  • potrdilo o cepljenosti proti covidu-19
  • potrdilo o negativnem izvidu PCR testa, ki ne sme biti starejše od 72 ur
  • potrdilo o negativnem hitrem testu, ki ne sme biti starejši od 48 ur. 

»Gre za nečloveški odlok«

»Tokrat med izjemami delavcev migrantov ni. Gre za precej nečloveški odlok in mislim, da vlada niti ne razmišlja, niti ne pozna, dejanske problematike, kaj je s tem naredila,« pove predsednik Sindikata delavcev migrantov Slovenije Mario Fekonja.    

Mario Fekonja, predsednik Sindikata delavcev migrantov.

Testiranje delavcev migrantov bo za trikrat obremenilo avstrijske testirne centre

Dnevno se na delo v Avstrijo odpravi od 35.000 do 40.000 Slovencev in med njimi vsi tisti, ki bodo delo želeli opravljati in nimajo potrdila o cepljenju ali prebolevnosti, se bodo morali testirati na dva ali tri dni.

To bo kar za trikrat obremenilo avstrijske testirne centre, ocenjuje Fekonja. 

»Koliko bo to logistično časovno sploh možno izvesti, je veliko vprašanje. Večina delavcev migrantov odhaja na delo ob štirih ali petih zjutraj, vračajo se ob petih ali sedmih zvečer. Takrat so testirni centri že vsi zaprti in niti časovno se ni možno testirati,« zaskrbljeno pove Fekonja. 

V nasprotnem primeru jih čaka desetdnevna karantena, kar si delavci enostavno ne morejo privoščiti. 

»Če bodo ljudje res začeli prejemati odločbe o karanteni, kar vemo, da za slovenske delavce v Avstriji pomeni v večini primerov odpoved delovnega razmerja, bomo pač našo taktiko malo zaostrili,« še pove predsednik Sindikata delavcev migrantov Slovenije. 

Razmišljajo celo o protestnih zaporah mejnih prehodov, zato še vedno apelirajo na pristojne za vsaj kanček posluha. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice