Svet staršev II. gimnazije Maribor je izrazil javno podporo dijakinjam in dijakom, ki so se 9. februarja 2021 na Trgu svobode udeležili protestnega shoda in se zavzeli za izobraževanje v šoli.

Svet staršev II. gimnazije Maribor izraža javno podporo dijakinjam in dijakom, ki so se zavzemali za izobraževanje v šoli.

»Protest je potekal mirno, kulturno, z zaščitnimi maskami in več kot primerno medsebojno razdaljo udeležencev. Čeprav dijaki niso ogrožali javnega zdravja, so policisti nekatere udeležence popisali,« so zapisali v izjavo za javnost. 

Popisani polnoletni dijaki so zaradi kršenja zakona o nalezljivih boleznih prejeli položnice za plačilo globe, mladoletni pa poziv na sodišče. 

»Ker so policisti popisali zgolj tiste, ki so izrazili svoje mišljenje bodisi s transparenti ali z govorom preko megafona, je moč sklepati, da so bili dijaki kaznovani, ker so javno izražali svoje mnenje. Menimo, da gre pri tem za nesorazmerne in pretirane ukrepe,« pravijo v svetu staršev II. gimnazije Maribor.

Svet staršev II. gimnazije Maribor: Dijaki so si želeli in si želijo biti videni

»Po večmesečnem izobraževanju na daljavo, ki je pri mnogih dijakih povzročilo velike stiske, otopelost, malodušje in strah pred prihodnostjo, so dijaki zaradi neodzivnosti pristojnih, samoiniciativno pripravili shod, s katerim so se zavzeli za vrnitev v šolo in za pravico do kvalitetnega izobraževanja. Dijaki so si želeli in si želijo biti videni, slišani in upoštevani,« nadaljujejo. 

»Otroke vzgajamo v samostojne, odgovorne, razmišljujoče, iskrene, empatične in solidarne mlade odrasle. Dijaki udeleženi na shodu za vrnitev v šole so izkazali vse te lastnosti. Zato jim izrekamo javno podporo,« so zapisali.

Dijake, ki so s protestom zahtevali odprtje šol, pa je včeraj podprlo tudi več kot 90 članov akademske skupnosti mariborske univerze in drugih akademikov

Kot so zapisali v izjavi, ki jo je objavil Večer, obsojajo kazenske ukrepe, ki so jih bili deležni nekateri predstavniki dijaške skupnosti.

»Trdimo, da spodbujamo razvoj njihovega kritičnega duha in jih spodbujamo k aktivnemu državljanstvu, hkrati pa z represivnimi ukrepi kaznujemo njihovo javno izražanje proti obstoječim razmeram, ki ovirajo njihov normalni razvoj,« so med drugim besede, ki so jih ponudili v razmislek.

Ob tem pa so še zapisali: »Dolžnost in odgovornost vseh nas je namreč poskrbeti za zdrav celostni razvoj mladostnikov in jim omogočiti pridobivanje kakovostnega znanja. Če jim kot družba zaradi trenutnih kriznih okoliščin tega ne moremo dati, je najmanj, kar lahko storimo, to, da jim jasno sporočimo, da jih razumemo in še naprej podpiramo njihove aktivne pobude po znanju.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice