Foto: Gimnazija Ptuj, Facebook
Z današnjo razglasitvijo rezultatov je tudi uradno konec srednješolskega izobraževanja. Razkrivamo, kako uspešni so bili dijaki Gimnazije Ptuj.

Na spletni strani Državnega izpitnega centra so danes ob 7. uri zjutraj razkrili težko pričakovane rezultate splošne mature. Kljub zahtevnemu študijskemu letu in drugačnemu poteku mature so dijaki to letos opravili uspešno. 

K spomladanskemu izpitnemu roku splošne mature se je prijavilo 6078 dijakov s 84 šol, ki so maturo opravljali iz 35 različnih predmetov.

Po neobičajnem šolskem letu še neobičajna podelitev spričeval

Letos je splošno maturo opravljalo 115 dijakov Gimnazije Ptuj. Uspešno so maturo opravili 104 dijaki, kar pomeni 91-odstotno uspešnost. Letos so imeli na Gimnaziji Ptuj eno zlato maturantko.

Letos je bil uspeh dijakov ptujske gimnazije na maturi nekoliko slabši kot lani. Leta 2019 je bila namreč uspešnost na maturi 93-odstotna, ptujska gimnazija pa se je ponašala s kar šestimi zlatimi maturanti.

Zaradi upoštevanja ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa je podelitev maturitetnih spričeval v kulturni dvorani Gimnazije Ptuj danes potekala v štirih ločenih skupinah oziroma po posameznih razredih.

Ravnatelj ptujske gimnazije Boštjan Šeruga je dejal, da so z rezultati splošne mature v letošnjem šolskem letu zadovoljni: »Rezultat ne odstopa bistveno od prejšnjih let. Zagotovo pa je pozitiven odmik pri deležu dijakov, ki so dosegli prav dober oziroma odličen uspeh pri splošni maturi, saj je takšnih preko 60 odstotkov. Med njimi je kar 20 dijakov, ki so dosegli več kot 24 točk in ena dijakinja, ki si je prislužila naziv zlate maturantke. Dijakinja Liza Likar je dosegla 30 točk.«

Letos več zlatih maturantov

Letošnje ocene na maturi kljub epidemiji primerljive s preteklimi leti. Kriteriji za ocene so se pri matematiki spustili, pri slovenščini zvišali. Po podatkih Državne izpitne komisije je letos 280 zlatih maturantov iz vseh koncev Slovenije, lani je bilo teh 236. Med njimi je 184 deklet in 96 fantov. Najboljši maturanti so razpršeni po vsej Sloveniji, saj prihajajo iz 43 gimnazij iz različnih koncev Slovenije.

Diamantnih maturantov, ki so dosegli vse možne točke, je letos 11, kar je trije več kot lani.

Tako uspešni pa so bili ptujski dijaki na poklicni maturi

Že prejšnji teden pa so se dijaki razveselili rezultatov poklicne mature. Na Šolskem centru Ptuj je poklicno maturo letos opravljalo 228 dijakov. Pri tem je bilo uspešnih 211 oziroma 93 odstotkov dijakov.

V Šolskem centru Ptuj so letos imeli kar 12 zlatih maturantov: pet na Biotehniški šoli, tri na Ekonomski šoli, tri na Strojni šoli in enega na Elektro in računalniški šoli.

Zaključni izpit je v Šolskem centru Ptuj opravljalo 139 dijakov. Uspešnih jih je bilo 138 oziroma 99 odstotkov.

Spričevala so letos delili v manjših skupinah, v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice