Ptuj je razburkala novica, da v 4,5-milijonskem projektu obnove starega mostu niso našli 160 tisočakov za menjavo vodovodne cevi. Zaradi dotrajane cevi levemu bregu Drave grozi, da v primeru poškodbe v 24 urah ostane brez pitne vode.

Lani avgusta so na Ptuju odprli prenovljeni stari most, čigar obnova je trajala več kot leto dni in stala 4,5 milijonov evrov. S statično prenovo so mostu podaljšali življenjsko dobo in hkrati izboljšali prometno varnost tako za vozila kot za pešce in kolesarje.

A v slogu »saj ni res, pa je«, se pri obnovi mostu niso odločili za obnovo vodovoda, ki je bil v ptujski most vgrajen ob izgradnji leta 1958, leta 2001 pa zgolj obnovljen z notranjo oblogo.

Zdaj je stari vodovod v tako slabem stanju, da bi v primeru poškodbe levi breg Drave v 24 urah ostal brez pitne vode. Kdo je odgovoren, da obnova vodovodne cevi, ki bi stala okoli 160.000 evrov, ni bila zajeta v obnovo mostu, Ptujčanom ni znano.

Direkcija s prstom kaže na občino

Direkcija Republike Slovenij za infrastrukturo s prstom kaže na takratno vodstvo Mestne občine Ptuj. V začetku leta 2018 so namreč Komunalno podjetje Ptuj obvestili, da kot investitor obnove mostu niso pristojni za obnove ali zamenjave vodovodnih napeljav, ki gostujejo v njihovem cestnem svetu. O tem je bila seznanjena tudi Mestna občina Ptuj, so odgovorili iz direkcije za Ptujinfo.

Ptujska občina je imela možnost uvrstiti obnovo vodovoda v projekt rekonstrukcije mostu že v času izdelave projektne dokumentacije, v fazi dogovarjanja in tudi v času rekonstrukcije, ko so posebej na temo vodovoda sklicali sestanek vseh deležnikov na gradbišču, pojasnjujejo na direkciji za infrastrukturo.

Na sestanku 27. septembra 2017 so bili po besedah direkcije prisotni predstavniki ptujske občine in komunalnega podjetja, na katerem je bila predstavljena možnost zamenjave vodovodne cevi ob uporabi izvajalčevega visečega odra.

Občina in komunalno podjetje sta bila opozorjena, da je skrajni rok za zamenjavo vodovoda v sklopu rekonstrukcije 30. junija 2018, poudarjajo na direkciji, kjer ne razpolagajo z informacijo, zakaj se Mestna občina Ptuj ni odločila za sanacijo ali zamenjavo vodovoda v času rekonstrukcije mostu.

Namesto, da bi v času rekonstrukcije mostu občina našla 160.000 evrov za zamenjavo vodovodne cevi, bo nova povezava desnega in levega bregu preko Puhovega mosta po oceni ptujske županje Nuške Gajšek stala precej več kot milijon evrov.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

... (nepreverjen)

Cesto zapreti pa zamenjati cev za 500 000 evrof.

Starejše novice