Dom upokojencev Ptuj je zagnal projekt Sodobna oskrba starejših. Direktorica Doma upokojencev Ptuj, predsednica ptujskega društva upokojencev in vodnja projekta so spregovorile o tegobah starostnikov ter nujni prilagoditvi zakonov.

Vesna Šiplič Horvat, nova direktorica Doma upokojencev Ptuj, je poudarila kako dragocen je projekt, ki so ga začeli izvajati.  

Temeljni izziv je staranje populacije

Gre za projekt Sodobne oskrbe starejših. Trendi že dolgo kažejo, da se populacija Slovenije stara. Zdaj pa se tudi na terenu kaže kakšne so potrebe starostnikov ter, da so zaenkrat neizpolnjene. 

»Ta projekt tudi na terenu kaže kakšne so potrebe, da se sistemsko uredijo neke stvari v državi na katere apeliramo že vrsto let,« pove Šipličeva. 

Direktorica Doma upokojencev Ptuj poudarja, da je prav demografija temeljni izziv. Problematika skrbi za starejše je vedno večja, rešitev s strani države pa ni. »Država je na tem področju zaspala že desetletje nazaj,« še doda. 

Pove, da se trend starajoče se populacije le še veča, saj bo do leta 2060 delež starostnikov starejših od 60 let narastel na kar 34 odstotke. Trenutno je ta delež 16 odstoten.  

Vesna Šiplič Horvat poudarja, da je nujno potreba dolgotrajna oskrba, zavarovanja za dolgotrajno oskrbo in demografski sklad, ki bi zagotavljal sredstva. 

Sprememba zakonodaje je ključnega pomena, vendar Šipličeva poudarja, da le zakon ne bo rešil težav pomanjkanja kapacitet in kadrovske podhranjenosti. 

»Koronavirus je samo še bolj razgalil slabosti zdravstvenega in socialno varstvenega sistema,« doda Vesna Šiplič Horvat. 

Šipličeva je z resornim ministrstvom zadovoljna, saj jim je priskočilo na pomoč s sredstvi, ki so jih dobili socialno varstveni zavodi. Poudarja pa da s strani zdravstvene zavarovalnice ni bilo posluha, saj potrebujejo namreč dodatne kadre na področju zdravstvene nege.

Spregovorila je tudi predsednica Društva upokojencev Ptuj Sonja Purgaj, ki je pohvalila tudi projekt, na katerem delajo že od leta 1995. Starejši za starejše je projekt v katerem starejši občani delujejo kot prostovoljci in tako pomagajo starejšim, ki pomoč potrebujejo. 

Projekt Sodobne oskrbe starejših

Pri projektu sodelujejo Dom upokojencev Ptuj, Center za socialno delo Spodnje Podravje in Lekarne Ptuj. Tako lahko te ti inštitucije nudijo celostno pomoč. 

Sonja Purgaj, predsednica Društva upokojencev Ptuj, pove, da so veseli, da imamo na Ptuju zdaj še projekt SOS, kamor so vključeni tudi strokovnjaki. 

Purgajeva je dodala tudi, da bi lahko projekt dopolnili s koordinatorjem, ki bi delal s prostovoljci. Ne le starejšimi, tudi z mlajšimi, ki bi starostnikom pomagali, z njimi poklepetali ali šli na sprehod. 

»Dosti je nasilja za zaprtimi vrati,« še doda Purgajeva in pove, da morajo starostniki dati soglasje, ki potrjuje, da ga prostovoljci lahko obiskujejo. Včasih temu celo nasprotuje ožja družina.

Kako do pomoči?

Vodja projekta Sodobna oskrba starejših Andreja Potočnik je spregovorila tudi o tem, kako do pomoči. 

Projekt bo do 30. junija 2022 popolnoma brezplačen za vse uporabnike, saj ga do takrat financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Slovenija. 

V program se lahko vključi prav vsak starostnik iz območja Upravne enote Ptuja, ki je starejši od 65 let in ki zaradi bolezni, starostne oslabelosti, poškodb, invalidnosti, pomanjkanja ali izgube intelektualnih sposobnosti pri zadovoljevanju osnovnih in podpornih dnevnih opravil potrebuje pomoč druge osebe. Izpolniti mora vlogo in soglasje, ki ju dobi na tej povezavi

Vlogo lahko starostnik dobi tudi v Lekarnah Ptuj in na Centru za socialno delo Spodnje Podravje in na vstopno informacijski točki v Zdravstvenem domu Ptuj 

Ob prejetju vloge bo posameznika obiskala strokovna delavka, ki bo ocenila upravičenost do integrirane oskrbe. Nato pride še koordinatorica integrirane oskrbe, ki se s starostnikom dogovori o storitvah in začetku izvajanja. 

Do danes so prejeli že 200 vlog, imajo 42 uporabnikov. Največ uporabnikov je iz Ptuja, Hajdine in Kidričevega

Potočnikova je poudarila, da so uporabniki s programom zelo zadovoljni, opažajo pa, da so uporabniki izjemno osamljeni. Pri večini uporabnikov je prisoten tudi izreden strah pred okužbo s koronavirusom.

Potočnikova pravi, da je za varnost poskrbljeno. Koordinatorji vedno najprej pokličejo in povprašajo o počutju starostnika ter družinskih članov. Zaposlene tudi redno testirajo na koronavirus, na obiske pa vedno pridejo z zaščito opremo. 

Situacija v Domu upokojencev Ptuj se izboljšuje 

Dom upokojencev Ptuj je prvi val dobro prebrodil. Težave so se začele, ko se je poslabšala situacija v statistični regiji. 

Direktorica doma Šipličeva pove, da domovi prostorsko niso grajeni za tako krizo. Hodniki so ozki, sobe majhne, tesne kopalnice, veliko je tudi odlagalnih površin. Vse to pripomore k širjenju okužb. 

Zdravstveni dom Ptuj zagotavlja zdravnika vsak dan. Imajo tudi diplomirano medicinsko sestro, ki je prisotna 24 ur na dan. Šipličeva pove, da nimajo težav z zagotavljanjem zaščitne opreme za obiskovalce in zaposlene, prav tako pa nimajo težav z zagotavljanjem kisika za obolele. 

Iz Doma upokojencev Ptuj je do danes umrlo 50 stanovalcev, osem jih je umrlo v domu, ostali pa v bolnišnici. 

V rdečih conah ptujskega doma je trenutno 28 stanovalcev. 18 jih je na Ptuju, 10 v Muretincih in en v Kopru. Danes so odkrili tudi prvo okužbo v enoti v Juršincih. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice