Vozniki jeklenih konjičkov so priča novi podražitvi pogonskih goriv. Bencin se je podražil za tri cente, dizel pa za 2,8 centa.

Liter 95-oktanskga bencina bo v prihodnjih štirinajstih dneh stal 1,298 evra, za liter dizla pa boste po novem odšteli 1,276 evra. Kot poroča STA, ne gre za najvišje cene letos, saj so te bile sredi maja, ko je liter 95-oktanskega bencija stal 1,355 evra.

Podražitev je pričakovana posledica pretresov na naftnem trgu, ki so sledili nedavnemu napadu na največjo savdsko rafinerijo, za katero krivijo Iran, ki pa ne sprejema odgovornosti. Po napetostih v Perzijskem zalivu so se cene nafta zelo višale, nato pa je prišlo do stabilizacije razmer.

Naftni trgovci cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja ter 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah sicer določajo sami. Drugod po državi so cene 95-oktanskega bencina in dizla regulirane.

Določajo se v skladu z uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov na vsakih 14 dni, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar - evro. Pri izračunu modelske cene se upošteva tudi biokomponenta.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice