Foto: Doris Markač
V Dnevnem centru Maribor Zavoda za usposabljanje, delo in varstvo Dr. Marijana Borštnarja Dornava, ki ponuja posebnim otrokom prijetno zatočišče in strokovno podporo, imajo zdaj posebni otroci nov komplet gugalnic.

Igrala so v zavodu pristala po zaslugi Suzane Seljak - Igras igrala, Gregorja Štrausa - Moderne Dekoracije in Ivana Kosi - Superius. Za organizacijo in izvedbo je zaslužen Zavod 13.

Tako se vsi zraka in gibanja željni otroci ne drenjajo več le na eni posebni gugalnici, temveč so lahko vsak na čisto svoji, so dejali v Zavodu 13: »Za vsak vrtec, šolo, zavod in druge ustanove, ki imajo pod svojim okriljem otroke, so igrala še kako pomembna. A jih država v zadostni meri ne more zagotoviti, zato mnogi otroci ostanejo brez njih.«

Foto: Doris Markač

Zibanje na gugalnici lahko avtista popolnoma pomiri

V Zavodu 13 so otrokom s posebnimi potrebami omogočili tudi brcanje žoge z najbolj vidnim igralcem Nogometnega kluba Maribor Marcosom Tavaresom.

Tavares je ob tej priložnosti povedal: »Gibanje na svežem zraku je pomembno za slehernega otroka, še posebno pa je pomembno za gibalno ovirane in jim še kako koristi. Donacija preproste gugalnice resda ni velik dosežek za majhno podružnično dnevno enoto Zavoda Dornave, vendar verjamem, da dnevno riše nasmehe na obraze teh otrok. Tistim, ki so jo omogočili, pa gotovo gre velika zahvala. Danes si je bolj kot kdajkoli prej,treba medsebojno pomagati in otrokom omogočiti dovolj gibanja, tudi če gre za zibanje na preprosti gugalnici, ki se morda odraslemu človeku ne zdi nič posebnega, avtista pa lahko popolnoma pomiri.« 

Foto: Doris Markač

V centru lahko zatočišče najde 40 otrok

Dnevni center Maribor je delovna enota Zavod za usposabljanje, delo in varstvo Dr. Marijana Borštnarja Dornava, ki izvaja dnevno varstvo in usposabljanje otrok in mladostnikov s težjo in težko motnjo v duševnem razvoju.

Od leta 2008 v centru tudi izvajajo tudi celostno obravnavo otrok z avtizmom, v centru pa lahko dnevno zatočišče, vzgojo, igro in pomoč najde 40 otrok.  

Petra Greiner iz Zavoda 13, ki je tudi sama mama posebne deklice, ki čez dopoldan zatočišče najde v Dnevnem centru Maribor, pa se je vprašala: »Kako to, da država najde finance za vojsko, strokovne podkrepitve v teh in ustanovah starostnikov pa ni in še dolgo časa ne namerava biti. Igrala kot očitni nadstandard, ki bi lahko na javnih površinah povezovala otroški smeh skupaj s starostno modrostjo, pa očitno zagotavljajo le dobrodušni in srčni mimoidoči dobrotniki.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualne predsednice države?

Starejše novice