V Mariboru zdravstvene službe obravnavajo že drugi primer ošpic v zadnjih 14 dneh. Oba primera sta povezana.

Dvanajstmesečni dojenček se že od sobote zdravi v mariborski kliniki za pediatrijo. Sem so ga sprejeli neposredno iz Zdravstvenega doma Maribor, kjer je bil na pregledu zaradi povišane telesne temperature.

Leto dni star dojenček, ki je zbolel tokrat, je okužbo dobil od sorodnika, ki so ga v UKC Maribor zaradi ošpic, ki jih je prinesel iz Srbije, obravnavali pred dvema tednoma. V ponedeljek je bilo otrokovo zdravstveno stanje zelo resno, danes pa je že bistveno boljše in dojenček naj ne bi bil v življenjski nevarnosti, je pojasnila Nataša Marčun Varda, predstojnica Klinike za pediatrijo UKC Maribor.

Pristojni reagirali takoj

Otrok je bil v stiku s sorodnikom, ki se je z ošpicami okužil v Srbiji. Dojenček je bil zaradi tega obravnavan že pred dvema tednoma, ko so epidemiologi inštituta za javno zdravje ugotovili, da po nacionalnem programu cepljenja še ni bil na vrsti za cepljenje proti ošpicam.

»Zato smo takoj, ko smo ga identificirali kot kontakt, še isti dan cepljenje izvedli. Ampak očitno je bil že v tako imenovanem inkubacijskem obdobju, ko se je bolezen postopoma že razvijala,« primer pisuje Sanja Vuzem iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje OE Maribor.

Od sobote naprej je dojenček v sobi za izolacijo, njegovo stanje pa se je danes že izboljšalo. V izolaciji - obiskati ga ne sme niti mama - naj bi ostal še do konca tedna. »Mama je dobila samo en odmerek cepiva, tako da zdaj k otroku še ne sme. Danes se bodo določilo imunoglubolini, če bo imela dovolj visok titer, potem bo lahko ob otroku,« poudarja predstojnica Klinike za pediatrijo. 

Epidemiologi so v zadnjih dneh poiskali vse, ki so bili z obolelim otrokom v stiku. »Obravnavali smo okoli 60 kontaktov. Med njimi smo jih morali cepiti 15, pri treh osebah pa smo preverili nivo protiteles v krvi,« dodaja Vuzmova. Vse to, da bi preprečili širitev ošpic, ki so več kot očitno znova prišle v Slovenijo.

Predstojnica Klinike za pediatrijo UKC Maribor pojasnjuje, da je stanje otroka boljše, čeprav je še včeraj kazalo zelo resno.

Ošpice so zelo nalezljiva otroška bolezen, ki jo povzroča virus ošpic, za katero pa lahko zbolijo tudi odrasle osebe. Glavne značilnosti so vročina, vnetje očesnih veznic, nahod, kašelj in zlivajoč značilen rdečkast izpuščaj, ki je dvignjen nad nivojem kože.

V Sloveniji je večina primerov ošpic vnesenih ali povezanih z mednarodnimi potovanji. Zbolijo predvsem necepljene osebe, ki potem prenesejo okužbo na druge nezaščitene osebe, kar ima lahko za posledico izbruh ošpic. Kljub izvajanju programov za odpravo ošpic v mnogih predelih sveta, so ošpice še vedno pogosta bolezen v Aziji, na Pacifiku in Afriki pa tudi v Evropi.

Po vsem svetu za ošpicami letno zboli 36 oseb na milijon prebivalcev in umre okoli 134.200 zbolelih.

Nasveti NIJZ po vrnitvi s potovanja

Pomembno je, da ošpice pravočasno prepoznate. Če se pri otroku ali odraslemu po potovanju pojavijo značilni bolezenski znaki, o tem po telefonu takoj obvestite izbranega osebnega zdravnika in ostanite doma.

Ne hodite v čakalnico in ne širite bolezni. Glede nadaljnjega ukrepanja upoštevajte navodila zdravnika.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice