FOTO: Franc Milošič
Ptujčan Tinček Ivanuša je s svojo kamero zadnjih pet let obiskoval kozolce po vsej Sloveniji, ustvaril enkratno predstavitev te slovenske posebnosti in dosegel vrh svojega filmskega dokumentiranja.

Kozolci so vrhunec slovenskega lesnega stavbarstva in njihova usoda je danes na preizkušnji. Po deželi je še veliko vrhunskih in skozi stoletja dobro ohranjenih, nekateri pa tudi že nenadomestljivo propadajo. Tinček Ivanuša je s svojo kamero v zadnjih petih letih obiskoval kozolce po vsej deželi od Gorenjske in Dolenjske tja do Slovenskih goric, poiskal številne sogovornike in se o usodi kozolcev pogovarjal tako z lastniki kot največjimi slovenskimi strokovnjaki in poznavalci. Tako je ustvaril enkratno predstavitev te slovenske posebnosti. Soscenarist filma in avtor besedila je Franc Milošič.
 

FOTO: Franc Milošič

Tinček Ivanuša je avtor nekaj desetin dokumentarnih filmov, ki so osvojili mnoga odličja na svetovnih festivalih, s Kozolci pa je po obsegu, dolžini, celovitosti in razgibanosti zagotovo dosegel vrh svojega filmskega dokumentiranja.

Slavnostno premiero dokumentarnega filma Kozolci na Slovenskem – podobe sedanjosti bo v soboto, 1. junija, ob 17.uri v dvorani OŠ Olge Meglič Ptuj.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice