Slika je simbolična.
Po tem, ko smo bili priča višjim cenam avtomobilov in registracij, naj bi bili zdaj veliko dražji tudi rezervni avtodeli. Pri trgovinah z avtodeli smo preverili, kolikšen je dvig cen in kaj je razlog za podražitve.

V zadnjem času smo priča enormnim podražitvam na vseh področjih, vse bolj prisotne pa so tudi v avtomobilski industriji.

Po tem, ko so za približno 20 odstotkov narasle cene novih in rabljenih avtomobilov, se zdaj dvig cen pozna tudi pri rezervnih avtodelih in avtomehaničnih popravilih.

Nekateri avtodeli dražji tudi za 100 do 200 evrov?

Na uredništvo Sobotainfo se je obrnil bralec, ki je imel nedavno na popravilu svoj avtomobil. Kot je zapisal, je za popravilo tokrat plačal veliko več, kot pa v lanskem letu, saj naj bi se posamezni avtodeli dvignili za kar 100, nekateri pa tudi do 200 evrov, je izpostavil.

Podobno nam je povedal tudi eden izmed okoliških avtomehanikov, ki opaža, da so cene avtodelov izrazito narasle predvsem v zadnjih dveh mesecih, kar posledično pomeni, da so bili primorani dvigniti tudi storitve avtomehaničnih popravil.

Ker sami nimamo točnih podatkov o tem, za koliko so v zadnjem obdobju narasle cene rezervnih avtomobilskih delov, smo se z vprašanji obrnili na trgovine z avtodeli GMT in Euroton.

Odgovore smo do sedaj prejeli samo iz podjetja GMT.

»Nikakor ne! Cene so se v zadnjih dveh mesecih dvignile generalno v povprečju za dva odstotka«

Kot so pojasnili v trgovini z avtodeli GMT, informacije o tem, da so se v Sloveniji cene nekaterih avtodelov v zadnjih dveh mesecih dvignile tudi za 100 do 200 evrov, ne držijo.

Podražitve avtodelov so sicer res prisotne, ampak zagotovo ne v tolikšni meri, dvig cen se giblje okrog dveh odstotkov.

»Nikakor ne! Cene so se v zadnjih dveh mesecih dvignile generalno v povprečju za dva odstotka. V celem letošnjem letu, torej od 1. januarja 2023 do 10. maja 2023 pa so se maloprodajne cene avtodelov dvignile v povprečju za pet odstotkov,« je za Sobotainfo pojasnil Sašo Breznik, direktor nabave v podjetju GMT.

Če govorimo v absolutnih zneskih in ne v odstotkih, to pomeni, da so se cene v omenjenem obdobju dvignile v povprečju za manj kot dva evra oziroma v celotnem letošnjem letu za približno 2,15 evra na artikel, je še poudaril.

Na višje cene vplivajo predvsem dobavitelji avtodelov

Dvig cen avtodelov je v Sloveniji, po mnenju direktorja nabave v GMT, torej praktično minimalen.

Razlog za navedene podražitve pa naj bi tičal predvsem v tem, da so se dvignile cene pri dobaviteljih avtodelov. Zaradi česar so bili nato tudi prodajalci rezervnih avtomobilskih delov primorani nekoliko dvigniti cene.

»Minimalen dvig prodajnih cen v letošnjem letu je posledica dviga nabavnih cen s strani naših dobaviteljev,« je dejal Breznik.

V prihodnje se pričakuje dodaten dvig cen, od tri do pet odstotkov

Kako pa bo s cenami rezervnih avtodelov v prihodnje? Se glede na gibanje cen pričakuje, da bodo cene avtodelov obstale ali še naraščale?

»Pričakujem, da se bodo do konca leta cene v povprečju zvišale še za dodatnih tri do pet odstotkov,« je še pojasnil direktor nabave v podjetju GMT.

»Težave z dobavo avtodelov so bile in tudi v prihodnje vedno bodo«

Poleg enormnih podražitev se sicer že dlje časa izpostavlja tudi, da se pojavljajo težave z dobavo rezervnih avtomobilskih delov, kar prav tako vpliva na zamik avtomehaničnih storitev in nejevoljo strank. 

V podjetju GMT smo zato za konec povprašali še, kako je z dobavo avtodelov v Sloveniji in ali so morda določeni rezervni deli za avtomobilsko industrijo težje dobavljivi.

»Težave z dobavo avtodelov so bile in tudi v prihodnje vedno bodo, enkrat so te težave večje drugič manjše. Se pa v oddelku nabave trudimo, da z optimiziranjem nabavnih kanalov naši kupci ne občutijo pomanjkanja določenega blaga,« je dejal Breznik.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice