Iz Doma upokojencev Ptuj prihajajo dobre novice. Po dolgih letih prizadevanj je storjen pomemben korak k novi, šesti enoti doma.

V Domu upokojencev Ptuj so po šestih letih prizadevanj in usklajevanj vendarle pridobili pravnomočno gradbeno dovoljenje za izgradnjo nove enote. Ta naj bi zrasla v naselju Žabjak v ptujski mestni četrti Rogoznica.

Nekaj sredstev za gradnjo bodo zagotovili sami, upajo pa tudi na pomoč države.

Po optimističnem scenariju bi se gradnja nove enote doma upokojencev lahko pričela jeseni prihodnje leto, stanovalci pa bi se lahko vselili čez kakšni dve leti.

Z novo enoto Doma upokojencev Ptuj se bodo čakalne dobe za sprejem gotovo precej skrajšale. Zdaj že nekdanja direktorica ptujskega doma upokojencev Jožica Šemnički je povedala: »Čakalna doba za sprejem znaša od nekaj tednov do dve leti za enoposteljno sobo. Številka čakajočih pa se spreminja, predvsem v teh covid časih.«

V Žabjaku bo prostora za 150 stanovalcev

Po idejni zasnovi projekta bo objekt v Žabjaku zasnovan v obliki črke L. Meril bo 10.297 kvadratnih metrov, parcela pa je velika 6.115 kvadratnih metrov.

V enoti Žabjak bo prostora za 150 stanovalcev, od tega 30 za začasne namestitve do treh mesecev. Približno polovica mest bo v enoposteljnih sobah, polovica pa v dvoposteljnih.

Nova enota bo ponujala institucionalno varstvo kot obliko trajne namestitve, insitucionalno varstvo kot obliko začasne namestitve in dnevno varstvo.

Sprva so razmišljali o lokacijah v bližini ptujske enote

Dosedanja direktorica Jožica Šemnički je povedala, da so novo enoto začeli načrtovati takoj ob njenem prihodu leta 2014: »Po vseh neuspelih poskusih na različnih lokacijah je bila pred dvema letoma sprejeta odločitev za lokacijo Žabjak.«

Razkrila je, da so bile v igri tudi lokacije v bližini ptujske enote Doma upokojencev Ptuj: »Že leta so se dogovarjali za gradnjo na lokaciji vrtca Mačice. V mojem mandatu smo se dogovarjali in pogajali za lokacijo gramoziranega parkirišča ob Potrčevi cesti in ob bolnišnici.«

Dodala je še, da drugih enot za zdaj ne načrtujejo.

Investicija bo vredna skoraj 14 milijonov evrov

Vrednost projekta po stalnih cenah znaša 13.725.561 evrov.

Od tega naj bi dobrih pet milijonov Dom upokojencev zagotovil iz lastnih sredstev, preostanek naj bi prispevalo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, del sredstev naj bi prišel iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Žabjak bo šesta enota Doma upokojencev Ptuj

Dom upokojencev Ptuj s sedežem na Volkmerjevi cesti 10 na Ptuju ima pet enot, poleg ptujske še enote v Kidričevem, Juršincih, Muretincih in v Kopru.

Enota Ptuj ponuja 322 mest v enoposteljnih, dvoposteljnih in večposteljnih sobah ter garsonjerah.

Enota Muretinci ponuja 113 mest v enoposteljnih, dvoposteljnih in večposteljnih sobah.

Enota Juršinci je najmanjša enota Doma upokojencev Ptuj, leta 2012 je ponudil 56 mest.

Enota Kidričevo ponuja 69 mest v enoposteljnih in dvoposteljnih sobah.

Enota Koper nudi dom 140 stanovalcem.

Skupaj z načrtovano enoto Žabjak bo Dom upokojencev Ptuj ponujal 850 mest.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice