FOTO: Google maps
VGP Drava bo eno izmed treh podjetij, ki bo gradilo največji regijski center za ravnanje z odpadki na Hrvaškem.

V Šibeniku je gradbeno podjetje GH Holding kot vodilni v konzorciju slovenskih družb, v katerem sta še Pomgrad in VGP Drava Ptuj, podpisalo 26,5 milijonov evrov vredno pogodbo za projektiranje in izgradnjo Centa za ravnanje z odpadki za mesto Šibenik z okolico, in sicer s komunalnim podjetjem Bikarac iz Šibenika. 

Trideset mesecev za dokončanje del

Z večinskim finančnim deležem se projekt sofinancira iz Kohezijskega sklada Evropske unije, ostalo pa iz nacionalnih skladov. Direktor področja ekologija in energetika Roland Tušar pri GH Holding, ki je vodilni v slovenskem konzorciju izvajalcev tega projekta, pojasnjuje: 

»Posel smo dobili na javnem razpisu v mednarodni konkurenci. S tem nadaljujemo z utrjevanjem naše prisotnosti na Hrvaškem, kar sovpada z našo dolgoročno strategijo. Za dokončanje pridobljenega posla bomo potrebovali 30 mesecev.«

Dela vključujejo gradnjo sodobnega obrata za mehansko biološko obdelavo odpadkov, katerega končni produkti bodo reciklati in energenti, ki se lahko ponovno uporabijo. 

»Skupaj s partnerjema, vodilnim GH Holding ter VGP Drava Ptuj v Pomgradu nadaljujemo tradicijo izkušenega in uspešnega izvajalca ekoloških projektov v Sloveniji in tujini,« pravi član uprave Pomgrada Kristian Ravnič.«

Gre za pomembno strateško potezo

Poleg glavnega in pripadajočih manjših podpornih obratov za mehansko in biološko predelavo gradnja vključuje tudi kompostarno, ki bo proizvajala kompost, nadstrešek za sprejemanje razsutih odpadkov, servisno cesto, trafo postajo in dobavo mobilne opreme, vključno s tovornjaki, nakladalniki, brez katerih center ne more delovati. 

»Ker v našem podjetju s partnerji zagotavljamo celovite rešitve, ki jih zahtevajo tovrstni projekti na področju načrtovanje objektov za mehansko in biološko obdelavo odpadkov, smo prepričani, da bomo s tako združenimi močmi slovenskih podjetij v konzorciju lahko izpeljali kakovosten in referenčen projekt,« dodaja direktor VGP Drava Ptuj Borut Roškar.

Pogodbo so partnerji podpisali tudi v navzočnosti hrvaškega okoljskega ministra Tomislava Ćorića, saj je izgradnja Centra za ravnanje z odpadki Projekt Bikarac strateškega pomena ne le za šibeniško-kninsko županijo, temveč tudi za celotno Republiko Hrvaško.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice