Povišana in deroča Drava lahko v torek ogrozi več kot 100 objektov v okolici Maribora in Ptuja. Hidrologe skrbi naraščanje reke, ki bi lahko jutri sredi dneva dosegla drugi najvišji pretok v zadnjih 90 letih.

Regijski center za obveščanje Maribor že od jutra opozarja prebivalce ob Dravi za jezom v Melju. Pretok reke se je močno povečal, po napovedi Dravskih elektrarn Maribor se bo še povečeval. Najhuje naj bi bilo jutri med 12.30 in 15. uro. Ko bo pretok dosegel mejno vrednost, bo prebivalce opozorila tudi sirena.

Ogroženih 107 objektov

Vremenoslovce in hidrologe ob močnem vetru, ki ga napovedujejo za Notranjsko, Primorsko in Gorenjsko, skrbi naraščanje Drave. Po podatkih agencije za okolje lahko v torek popoldne Drava na meji s Slovenijo doseže pretok 1900 do 2300 kubičnih metrov na sekundo. Če se bo ta scenarij uresničil, je lahko ogroženih 107 objektov v okolici Maribora in Ptuja opozarja hidrolog Janez Polajnar.

Hidrološko opozorilo. (ARSO)

Drava lahko razliva že zvečer

Danes ponoči pričakujejo na meji s Slovenijo pretok okoli 1700 kubičnih metrov na sekundo, največji pretok pa bo po njihovih predvidevanjih v torek med 13. in 15.30, ko bi lahko največji pretok pri Dravogradu dosegel 1900 do 2100 kubičnih metrov na sekundo. »To pa je že precejšnja količina vode, po naših podatkih druga najvišja v zadnjih 90 letih,« je pojasnil Polajnar.

Po prvih ocenah hidrologov je, če bo do tega res prišlo, lahko ogroženih več kot sto objektov. Ogroženih je 87 objektov v okolici Maribora, okoli 20 pa v okolici Ptuja.

Drava naj bi se v spodnjem toku, pod jezom Markovci razlila že prej, predvidoma danes zvečer in ponoči. Ogrožena so predvsem območja v naseljih Bukovci, Muretinci in Stojnci, poplavljena pa je lahko tudi državna cesta ob Zavrču.

Preberite še

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice