Ob razlivanju reke Drave so v Dravskih elektrarnah Maribor poudarili, da z avstrijsko družbo Verbund dobro sodelujejo, vendar pa pri pretokih nad 1.500 kubičnih metrov na sekundo poplavljanja preprosto ne morejo preprečiti.

V Dravskih elektrarnah Maribor so poudarili, da sodelovanje oziroma komunikacija med Dravskimi elektrarnami Maribor in kompetentnimi sodelavci avstrijske družbe Verbund poteka na visokem kakovostnem nivoju.

Komunikacija med slovensko in avstrijsko družbo poteka po več kanalih: prek spletne podatkovne povezave, več telefonskih linij, GSM linije in elektronske pošte. Po potrebi uporabljajo tudi kontakte pristojnega vodstvenega kadra.

»V skladu s protokoli in pravilniki se omenjena komunikacija prične pri pretokih nad 800 kubičnih metrov na sekundo, o čemer družba Verbund obvesti družbo Dravske elektrarne Maribor. Brez tovrstnega sodelovanja upravljanje vodotoka kot celote ne bi bilo možno,« so razkrili v Dravskih elektrarnah Maribor.

Foto: Sandi Kelc

V Dravskih elektrarnah Maribor so se ostro odzvali na medijsko poročanje v zadnjih dneh: »Izjave posameznikov, ki so se te dni pojavljale v medijih in skušale nakazovati na nasprotno, niso na mestu in dišijo po iskanju pozornosti v situacijah, ki za to, milo rečeno, niso primerne.«

Kot zgled dobrega sodelovanja z Verbundom so navedli podatek, da so Dravske elektrarne Maribor za zaščito avstrijskega Labota v poplavah lanskega leta še dodatno znižale nivo na jezu v Dravogradu - celo več, kot zahteva pravilnik.

Velja tudi obratno: primeru havarije na jezu hidroelektrarne Mariborski otok leta 2017 je Verbund v okviru zmožnosti prilagodil pretok na meji, da so lahko zagotavljali ustrezne nivoje v vodotoku ter izvedli kontrolirano praznjenje akumulacije Mariborski otok za potrebe sanacije.

Razlivanja lahko preprečijo le do pretoka 1.500 kubičnih metrov na sekundo

V Dravskih elektrarnah Maribor podatke napovedi, dejanske pretoke ter ostale relevantne informacije, ki jih dobijo od družbe Verbund, telefonsko ali prek avtomatskih storitev posredujejo ostalim pristojnim institucijam v Sloveniji: centrom za obveščanje, civilni zaščiti, Agenciji Republike Slovenije za okolje in Direkciji Republike Slovenije za vode.

»Tu pa se vloga Dravskih elektrarn Maribor glede obveščanja uradno tudi konča in se mora začeti vloga ostalih naštetih insitucij. Dravske elektrarne Maribor namreč nismo tiste, ki napovedujemo vreme - zgolj sledimo napovedim in uravnavamo pretoke ter s tem skrbimo za čimbolj varno evakuacijo vode,« so povedali v Dravskih elektrarnah Maribor.

Pojasnili so še, da lahko do pretokov okoli 1.500 kubičnih metrov na sekundo poskrbijo, da ne prihaja do večjih razlivanj, nad temi pretoki pa razlivanj ne morejo več preprečiti.

Protokol obveščanja je deloval tudi pred sedmimi leti

V Dravskih elektrarnah Maribor so povedali, da protokol obveščanja z Verbundom poteka nemoteno: »Deloval je tudi v času poplav leta 2012, kjer torej ni šlo za težavo v komunikaciji, temveč za odločitev družbe Verbund glede praznjenja bazenov hidroelektrarn, kar je imelo znane posledice.«
 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice