V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor poteka akcija cenejšega cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu »Zdravo v naravo«.

Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor to pomlad ponovno izvaja akcijo cenejšega cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu (KME), nevarni virusni bolezni osrednjega živčevja. Droben ugriz klopa lahko za vedno in silovito spremeni žvljenje, saj za to bolezne zdravila ne poznamo, na voljo pa imamo učinkovito in varno cepivo. Cena cepljenja v okviru akcije Zdravo v naravo znaša 20 evrov in je enotna za odrasle in otroke. 

Za cepljenje se je treba naročiti in s seboj prinesti cepilno knjižico (kdor jo ima). Za cepljenje se lahko naročijo tudi prebivalci drugih krajev in tisti, ki imajo osebnega zdravnika izbranega izven ZD Maribor.

Cepljenje bo v Zdravstvenem doma dr. Adolfa Drolca Maribor potekalo še:
- v sredo, 11. in 18. aprila, med 15. in 20. uro v 5. nadstropju enote na Ulici talcev 5, 
- v četrtek,  12. in 19. aprila, med 7. in 12. uro v 5. nadstropju enote na Ulici talcev 5, in
- v soboto, 14. in 21. aprila, med 8. in 15. uro v 1. nadstropju enote na Vošnjakovi ulici 2-4.
Naročila sprejemajo po elektronski pošti na naslov [email protected] ali na telefonski številki 030 226 610. Po telefonu bodo naročila sprejemali ob ponedeljkih od 12.30 do 20. ure, ob torkih in petkih od 7. do 14.30 ure, ob sredah od 15.30 do 20. ure in ob četrtkih od 7. do 12. ure. Vse informacije so na voljo tudi na spletni strani www.zd-mb.si.

Kaj je KME in kako poteka?

KME je zelo resna okužba centralnega živčnega sistema, za katero ciljanega zdravila ne poznamo, zato na  potek bolezni ne moremo vplivati, lahko le lajšamo simptome. Bolezen poteka v dveh fazah. V prvi fazi ima bolezen nespecifične znake, ki so zelo podobni gripi. To so, denimo, splošna utrujenost, slabo počutje, vročina, bolečine v vratu in glavi, bolečine v mišicah, bolečine v sklepih, vrtoglavica in slabost, bolnik lahko tudi bruha. Prvi znaki se pojavijo v povprečju od sedem do štirinajst dni po ugrizu okuženega klopa, prva faza pa traja od dveh do sedmih dni. Po prvi fazi bolezni se bolniki počutijo bolje in so v naslednjih tednih (do 20 dni) navadno brez posebnih bolezenskih težav. Nato sledi druga faza bolezni, za katero so značilni visoka vročina, močan glavobol, otrdel vrat, bolečine v vratu, vrtoglavica, slabost in bruhanje.

Če virus poleg vnetja možganskih ovojnic povzroči tudi vnetje možganskega tkiva, se znakom meningitisa pridružijo še tresenje prstov rok in jezika, težave z zbranostjo in mišljenjem ter različne stopnje motenj zavesti, v hudi obliki tudi koma.

Postencefalitični sindrom obrne življenje na glavo bolniku in bližnjim

Smrtnost zaradi KME ni visoka, pri odraslih bolnikih znaša od enega do dveh odstotkov, vendar bolezen pogosto pusti trajne posledice, ki obrnejo življenje na glavo tako bolniku kot njegovim bližnjim. Približno 5 odstotkov bolnikom ostanejo trajne ohromitve, ki so najpogostejše v področju kolčnih in ramenskih mišic, pri več kot tretjini bolnikov pa se razvije postencefalitični sindrom.

Kaže se z glavobolom, utrujenostjo, slabim počutjem, tresenjem, slabšim sluhom, motnjami ravnotežja, težavami z zbranostjo in slabšim obvladovanjem stresnih situacij. Težave so pogosto takšne narave, da bolnik pravzaprav nima kaj konkretnega pokazati, kljub temu pa ga močno omejujejo v vsakdanjem življenju, resne so tudi socialne posledice teh težav.

Mnogi bolniki z ohromitvami morajo svoje življenje povsem spremeniti, še posebej bolniki s prizadetimi dihalnimi mišicami, ki vse življenje potrebujejo dihalni aparat. Takšne posledice bolezni življenja ne obrnejo na glavo le bolniku, temveč tudi njegovi okolici, predvsem družini. 

Preberite še

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice