Mama dečka Gala zavrača vse očitke, da naj bi za stroške operacije in rehabilitacije zbirali več denarja, kot je potrebno.

Gal in njegova mama Nataša Vrbnjak Šteflič 15. maja odpotujeta na Florido, kjer bo 20. maja operacija prirojene deformacije rok. 

Kot je poročal Kanal A, naj bi bili stroški operacije 68.900 evrov in ne 150.000 evrov, kot je govorila mama malega Gala. Prvotna cena operacije naj bi že od začetka znašala 82.000 evrov, a je kasneje Galova mama prejela popust, s katerim se je cena znižala na 68.900 evrov, so razkrili v oddaju Svet na Kanalu A. Zaradi netočnih informacij se je pod drobnogledom zdaj znašla Galova mama, saj njeno delovanje preučujejo kriminalisti.

Galovi starši vse očitke zavračajo. Kot so dejali, vseh stroškov ne gre oceniti, vendar bo v primeru, da bo več zbranega denarja, kot ga bodo sami potrebovali, tega Nadškofijska karitas Maribor namenila drugim otrokom. 

Galova mama poudarja, da so znani samo stroški operacije. Nimajo še rezerviranega stanovanja, ne morejo predvideti stroškov zdravil in slikanj, ki niso všteti v ceno operacije, trdi.

Končni znesek operacije brez možnih dodatnih stroškov, ki znaša 61.800 evrov, je že plačan, pred tem je bilo plačanih 8.800 evrov akontacije.

Galovi starši upajo, da bo čim več denarja ostalo

Vendar, kot pravi Galova mama Nataša Vrbnjak Šteflič, imajo v pogodbi z Nadškofijsko karitasom definirano, za kaj točno zbirajo denar. Ob operaciji bo denar namenjen stroškom rehabilitacije, ki lahko traja od štirih tednov do šest mesecev, za terapije in za vse druge stroške, ki spadajo zraven. Dodaja, da tako ne gre za dvakrat večji znesek, ampak za znesek, za katerega so predvidevali, da bo pokril vse stroške. 

Galov oče Srečko Šteflič pravi, da je nad objavami v medijih razočaran in zanika, da bi del zbranega denarja šel v njihov žep: »Naša družina od donacij ne potrebuje niti centa. Bilo je napačno predstavljeno.« Kot pravi, javnosti niso posebej obveščali o popustu na operacijo, so pa o tem obvestili Nadškofijsko karitas. 

Da bo denar, ki bo ostal, namenjen drugim otrokom, je bilo že takoj v začetku rečeno in tudi zapisano v pogodbi, trdi Šteflič. »Močno upam, da bo čim več denarja zbranega preko Karitasa ostalo še za druge otroke,« še dodaja.

Da že imajo zbranih 150 tisoč evrov in še zbirajo naprej, je laž, še trdita Galova starša: »Kajti mi imamo zaenkrat zbrana tista sredstva, ki so na transakcijskem računu Karitasa in še 8.500 evrov na našem osebnem računu.«

Sredstva, ki naj bi jih zbrali z društvom Maus, niso nikoli prišla na njihov račun. 

Do tega trenutka se je na Karitas Maribor zbralo 92 tisoč evrov pomoči

Ravno danes je Karitas zaprosil mobilne operaterje, da končajo akcijo zbiranja donacij preko sms sporočil. Vendar bo transakcijski račun ostal odprt, saj pričakujejo še nekaj donacij, ki so bile predhodno napovedane. 

»Mi lahko odgovarjamo in stojimo za sredstvi, ki so bila nakazana na transakcijski račun Nadškofijske karitas. In za ta sredstva smo sproti in transparentno poročali preko družbenih omrežij in naši spletne strani. In za ta sredstva lahko mi odgovarjamo, za druga sredstva ne moremo nositi odgovornosti,« je povedal Darko Bračun, generalni tajnik Nadškofijske karitas Maribor.  

Ocenjujejo, da bo ob operaciji, ki so jo že plačali, nastali še stroški namestitve in stroške zdravljenja, ki so nepredvidljivi. Del stroškov bodo namenili za rehabilitacijo po tem, ko se Gal vrne v Slovenijo.

Dogovor o zbiranju sredstev je sklenjen za dobo enega leta. Po letu se bo ugotovilo, koliko je bilo dejanskih stroškov, še dodaja. V kolikor bo denar ostal, bo 50 odstotkov denarja namenjenih za otroke s podobnimi težavami, 50 odstotkov se za eno leto še ohrani za Gala in se porabi, v kolikor bi bile potrebne dodatne rehabilitacije.

»Vsekakor smo razočarani in žalostni, da Gal potrebuje to pomoč. K tej akciji smo pristopili z vso resnostjo, kakor tudi k drugim akcijam, transparentno objavljali in prikazali vse nam znane okoliščine,« pravi in zaključuje: »Transparentnost je za nas prva postavka.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice