Jernej Završnik, direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor, pojasnjuje, da stroka ne ve, ali se bo drugi val zgodil v obliki ene velike epidemije ali se bodo pojavljala posamezna žarišča

V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor po nedavnem družinskem izbruhu koronavirusa v Mariboru niso zaznali povečanega števila samoplačniških testiranj. »Do zdaj smo opravili 103 testiranja,« pojasnjuje Jernej Završnik, direktor zdravstvenega doma.

Kot pravi, ugodna epidemiološka slika še ne zapira vprašanja drugega vala: »Imamo virus, o katerem se vsi skupaj učimo, seveda, po teh treh mesecih tudi marsikaj novega vemo. Pričakujemo, da se bo zgodil drugi val, ne vemo pa, ali se bo zgodil v obliki ene velike epidemije ali se bodo pojavljala posamezna žarišča

Ali se bo družinski izbruh koronavirusa v Mariboru spremenil v žarišče, epidemiologi za zdaj še ne zmorejo napovedati. Kot je danes pojasnila mariborska epidemiologinja Sanja Vuzem, vir okužbe še vedno ni znan. Pri tem novih primerov v Mestni občini Maribor od včeraj niso potrdili, so pa še dodatno izvedli poglobljeno epidemiološko poizvedovanje, na podlagi katere so danes kontaktirali še dodatne posameznike širšega prijateljskega in družinskega kroga.

Skupaj je tako v karanteni 42 posameznikov, 25 od včeraj in 17 od današnjega dne. Epidemiološko poizvedovanje glede nadaljnjih kontaktov pa je še vedno v teku.

»Mi delamo in situacijo spremljamo v dogovoru z našimi epidemiologi. Dogovor, ki je bil sklenjen včeraj, je takšen, da se teh, ki so bili v neposrednem kontaktu s temi pozitivnimi posebej ne testira in mi bomo ta navodila tudi spoštovali,« dodaja direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor. 

»Za te je odrejena 14-dnevna karantena in naprošamo, da se ta karantena tudi spoštuje, saj smo že v prejšnjem obdobju opazili, da ljudje karantene niso spoštovali,« še opozarja.

Kako odreagirati, ko se pojavijo žarišča?

Po besedah direktorja mariborskega zdravstvenega doma obstajajo štiri možnosti izhoda iz krize: »Ena možnost je, in to je ta, ki se nam je v Mariboru in v regiji zgodila, da dvakratno inkubacijsko dobo bolezni, zaradi katere je bila razglašena epidemija, nimamo pozitivnega primera. V Mariboru smo imeli zadnji pozitiven primer 30. aprila, do včeraj ni bilo novega primera. Zaradi tega se je Maribor lahko razglasil za korona prosto območje.«

Druga možnost je uporaba modernih tehnologij za spremljanje bolezni, tretja možnost je zapiranje celotnega območja ob pojavu pandemije, četrta pa zakonska ureditev pravice vsakega posameznika, da zboli, pojasnjuje Završnik.

»Morali se bomo navaditi sobivati s tem virusom. Določene navade se bodo morale spremeniti, tu je vprašanje nošenja mask, vprašanje osebne higiene,« še dodaja Završnik in opozarja: »Če si desetkrat na dan umijemo roke, se verjetnost prenosa okužbe zmanjša za eno tretjino. Če v zaprtih prostorih, kjer je hkrati več ljudi, nosimo masko, se verjetno prenosa okužbe zmanjša za 75 odstotkov.«

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

miicika (nepreverjen)

domače turiste ob vrnitvi iz tujine v karanteno.......tuji turisti pa ????????

Starejše novice