Država je v določeni meri sistemsko uredila možnost za zdrav življenjski slog, a bi obvladovanje debelosti otrok še lahko izboljšala.

Računsko sodišče je v reviziji ugotavljalo, ali Slovenija ustrezno obvladuje debelost otrok. Revizija se je nanašala na leti 2015 in 2016, so zapisali na STA.

Sistem za organiziranje zdrave prehrane v vzgojno-izobraževalnih zavodih je s predpisi ustrezno vzpostavljen. Nacionalni inštitut za javno zdravje poleg vsega tudi preverja, ali zavodi pri pripravi prehrane upoštevajo smernice za prehranjevanje. 

Zakonska ureditev omogoča nabavo živil po načelu kratkih verig, pravna ureditev organiziranja in subvencioniranja prehrane v vzgojno-izobraževalnih zavodih pa zagotavlja pogoje za enako obravnavo otrok glede dostopnosti in dosegljivosti prehrane v času, ki ga otroci preživijo v zavodih ob enem pa jih zakon obvezuje da način zdravega prehranjevanja vključijo v letni delovni načrt.

Spodbuda države

Vključevanje zavodov v projekte, k čemer jih ministrstvo za zdravje, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter NIJZ spodbujajo, lahko zavode vsaj v določeni meri odvrača od njihovega osnovnega poslanstva, to je od vzgoje in izobraževanja. Zato je po mnenju računskega sodišča izvajanje projektov v primerjavi s sistemskim pristopom manj učinkovito. Projekti so namreč časovno omejeni, ne zajamejo celotne populacije in zato ne zagotavljajo enake obravnave otrok, zahtevajo pa dodatno administracijo in s tem dodatne stroške.

Zaradi zapletenosti, nepreglednosti, velikega števila deležnikov, neenake obravnave otrok ter opustitve spremljanja učinkov je po mnenju računskega sodišča sistem le delno učinkovit so dodali na STA.

Več športne vzgoje

Predpisani obseg telesne vzgoje osnovnošolcev ne dosega obsega najmanj 180 minut kakovostne šolske športne vzgoje na teden, kot ga priporoča Svetovna zdravstvena organizacija. Vendar pa se šole lahko vključujejo v dodatne projekte in programe, ki pa več telesne dejavnosti omogočajo le določenemu številu otrok.

Na STA so še zapisali, da načrtovanje ciljev in ukrepov za obvladovanje debelosti otrok ni bilo v celoti ustrezno, vendar pa sta ministrstvo za zdravje in NIJZ izvedla vse načrtovane ukrepe, medtem ko ministrstvo za izobraževanje nekaterih načrtovanih ukrepov ni izvedlo.

Od ministrstva za izobraževanje je računsko sodišče zahtevalo odzivno poročilo, poleg tega so ministrstvoma podali več priporočil za izboljšanje učinkovitosti poslovanja pri obvladovanju debelosti otrok.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice