Pogovarjali smo se z Mohammedom Al Ayoubijem, ki ima posestvo v Kuštanovcih in se je ponudil, da za Slovenijo priskrbi prepotrebno zaščitno opremo v boju proti epidemiji koronavirusa.

Mohammed Al Ayoubi je zdravstveni strokovnjak, ki že več kot dve desetletji svetuje zdravstvenim ustanovam o zdravstvenih strategijah in operativni odličnosti po vsem svetu. V svoji bogati karieri je sodeloval z mnogimi vodilnimi organizacijami, kot so Državna zdravstvena služba Velike Britanije, Zdravstvena šola Harvard in Univerza Johnsa Hopkinsa v Združenih državah, trenutno pa službuje v Dubaju.

Pred leti ju je z ženo pot zanesla v Slovenijo, kjer sta si omislila posestvo v Kuštanovcih. V tem času sta dodobra spoznala Pomurje in spletla tudi nekaj prijateljskih vezi, med drugim z odvetnikom Danielom Kataliničem, ki ima pisarno v Murski Soboti. 

Arabci pomagali že Hrvatom in Srbom

Ravno Katalinič je pred dnevi delil zapis, v katerem je razkril, da je zaprosil Al Ayoubija za pomoč pri dobavi nujno potrebne zaščitne opreme v Slovenijo in osvetlil številne zaplete pri angažiranju pristojnih v slovenski državi.

Pobuda je vendarle dosegla vrh države in pristojni so vzpostavili kontakt z omenjenima akterja glede donacije zaščitne opreme v Slovenijo iz Združenih arabskih emiratov.

Al Ayoubi si je namreč tekom svojega službovanja pridobil pomembna in vplivna poznanstva, ki dosegajo celo vrh Združenih arabskih emiratov s predsednikom šejkom Mohammedom bin Zayed Al Nahayanom na čelu. Ena izmed najbogatejših držav na svetu je poskrbela že za številne donacije zaščitne opreme v naši soseščini, tako so nedavno pomagali med drugim Hrvaški in Srbiji.

Ne bo se nehal truditi

Situacija glede dobave zaščitne opreme v Slovenijo je trenutno precej negotova, nam je priznal Al Ayoubi, saj je zaradi mnogih ukrepov celoten svet praktično v zaprtju, kar omejuje tudi letalski promet.

»Smo v kontaktih s številnimi podjetji, največji izziv je zagotovo transport, ampak upam da nam bo uspelo,« pojasnjuje Al Ayoubi in dodaja, da se ne bo prenehal truditi pomagati Sloveniji, čeprav so še tako male možnosti za uspeh. Veliko oviro pa nedvomno predstavlja tudi pritisk na kitajske proizvajalce zaščitne opreme, ki ga vršijo praktične vse države zaradi izrednih potreb po tovrstnih izdelkih.

Tono in pol težka pošiljka zaščitne opreme

Gre za precejšnjo pošiljko, ki zajema zaščitne maske, maske FFP2, respiratorje, zaščitne obleke, vizirje, razkužila in drugo osebno varovalno opremo, celotna teža tovora pa je ocenjena na okoli 1,5 tone, pravi Al Ayoubi. Skratka, gre za prepotrebno opremo, ki jo Slovenija v teh časih krvavo potrebuje. Kot še pravi Al Ayoubi, gre za osebno iniciativo, v kateri je prepričal k sodelovanju številne vplivne kolege in prijatelje, da bi pomagali slovenskemu narodu, ponudba donacije je navsezadnje prišla prav z vrha te z nafto bogate države.

»Vodstvo Združenih arabskih emiratov sestavljajo ponižni in sočutni ljudje, zato je nekaj povsem običajnega, da sem si lahko blizu tudi z njegovim visočanstvom Šejkom Mohammedom Bin Zayedom,« je skromen Al Ayoubi, ki razloži, da njegova država pomaga številnim drugim v teh časih krize, ampak tega ne obeša na veliki zvon, saj to ni primerno v njihovi kulturi. 

Lepa Slovenija, ampak preveč birokratska

Svojega navdušenja nad Slovenijo Al Ayoubi ne skriva, saj sta z ženo ponosna lastnika posestva na Goričkem v Kuštanovcih, ki ga večkrat letno obiščeta. Izpostavlja pa določene birokratske ovire, ki jima onemogočajo, da bi bilo njuno bivanje pri nas bolj pogosto.

»Žal, so vaši postopki povezani z rezidenstvom preveč zapleteni, na številne ovire pa so naleteli tudi mnogi moji vplivni prijatelji, katere sem v preteklosti večkrat nagovoril, da bi investirali v Slovenijo,« ki dodaja, da gre sicer za izjemno državo, katero bi lahko z lahkoto vzel za svojo drugo domovino. 

Učinek semafora

Dotaknil se je tudi situacije okoli svetovne pandemije koronavirusa, saj ima kot strokovnjak na področju zdravstva pomemben vpogled v oceno dogajanja po svetu. Pri slovenskem soočanju s koronavirusom meni, da je bilo premalo storjenega v obdobju pred razglasitvijo epidemije.

»Vsi ti restriktivni in omejevalni ukrepi so v pomoč, toda ne bi smeli predstavljati rešitve, ampak bi morali služiti kot začetni pogoj za obvladovanje krize. Gre za klasičen primer reaktivne in proaktivne strategije,« ocenjuje Al Ayoubi. Poudarja, da je pri vsakem ukrepanju potrebno upoštevati psihološki in mentalni vidik ukrepov, zato mora biti vsak državni odziv skrbno premišljen: »Temu pravim učinek semafora. Prehod iz zelene luči takoj na rdečo, brez vmesne oranžne, je lahko izredno nevaren.« 

V Združenih arabskih emiratih ravnali hitro in odločno

Priznava sicer, da se praktično vse evropske države odzivajo na ta način, zato Slovenija ni izjema, so se pa koronavirusa nekoliko drugače lotili v Združenih arabskih emiratih. Tam so namreč že zelo hitro začeli s preventivni ukrepi in niso čakali na rast okuženih oseb. Že na začetku leta so začeli izvajati intenzivne kampanje in izobraževanja prebivalstva ter bili zelo striktni pri diagnozi in intervenciji:

»Veliko je bilo narejenega preventivno, hitro smo začeli tudi z varnostnimi ukrepi, da so se vsi zavedali nevarnosti. Ob takšni krizi je ravno ignoranca sovražnik številka ena,« še razloži Al Ayoubi.

Bogata monarhija je sicer že zelo zgodaj sprejela drastične ukrepe za preprečevanje bolezni, vključno z zaustavitvijo mednarodnih letov, prekinitvijo celoletnega romanja v Umrah, zapiranjem mošej, šol, trgovskih središč, restavracij in z uvedbo policijske ure.

Najprej birokracija, šele nato diplomacija

Donacija Združenih arabskih emiratih je po naših informacijah v fazi dogovorov. Sprva je kazalo, da bo zadevo prevzel predsednik Borut Pahor v neposredni komunikaciji s predsednikom šejkom Mohammedom bin Zayed Al Nahayanom, ampak je Pahor zadevo predal slovenskemu veleposlaništvu in medresorski delovni skupini za zaščitno opremo, ki jo vodi državni sekretar in župan Velike Polane Damijan Jaklin.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice