Le še do petka, 22. novembra, lahko vplačate 8.500 evrov varščine in se tako potegujete za naziv graščaka. Mestna občina Ptuj bo na javni dražbi prodala grad Ristovec.

Mestna občina Ptuj je v zadnjih letih odprodala kar nekaj svojih nepremičnin. Naslednja javna dražba občinskih nepremičnin bo v torek, 26. novembra, med 9. in 14. uro v veliki sejni sobi Mestne občine Ptuj.

Poleg poslovnega prostora in štirih stanovanj bodo tokrat dražili tudi grad Ristovec na Belšakovi ulici 69 na Ptuju, v katastrski občini Brstje. Izklicna cena za grad, ki ga Ptujčani zaradi sicer izsušenega vodnega jarka imenujejo tudi Vodni grad, znaša 85.000 evrov.

Oglas za prodajo enega ptujskih gradov je objavljen tako na spletni strani Mestne občine Ptuj kot na spletnem portalu Bolha, nepremičnino si je po predhodni najavi mogoče tudi ogledati.

Grad Ristovec nosi letnico 1826 in meri okoli 646 kvadratnih metrov površin. Stavba je prazna in ni vpisana v kataster. Gradu pripada še zemljišče v izmeri 4.218 kvadratnih metrov. Nepremičnine bodo prodane kot celota, po načelu videno - kupljeno.

»Grad skupaj z zemljiščem, ki ga obkroža, ob temeljiti obnovi in dobri poslovni ideji ponuja realizacijo različnih dejavnosti,« so prodajalci zapisali v oglasu.

Vir: Mestna občina Ptuj

Ptujska občina si bo ob prodaji pridržala brezplačno služnostno pravico

Ne glede na to, ali bo grad kupila domača ali tuja, pravna ali fizična oseba, bodo veljali posebni pogoji. Gradu pripadajoče parcele se namreč nahajajo v območju varstva kulturne dediščine Ptuj-Grad Ristovec. Območje je vse od leta 1989 zavarovano z Odlokom o razglasitvi nepremičnih kulturnih in zgodovinskih spomenikov na območju Mestne občine Ptuj.

»Z odtujitvijo nepremičnin se pričakuje izboljšanje ohranitve in javna dostopnost ter takšna raba, ki je skladna z družbenim pomenom spomenika. Mestna občina Ptuj si bo ob sklenitvi pogodbe pridržala brezplačno služnostno pravico za potrebe vzdrževanja, popravila, obnove in nadzora izgradnje komunalne infrastrukture - vodovoda in kanalizacije,« so povedali na Mestni občini Ptuj.

Nepremičnina tudi nima pridobljenega uporabnega dovoljenja, ki je pogoj za pridobev bančnega kredita.

Grad Ristovec se prvič omenja že v 15. stoletju

V Registru nepremične kulturne dediščine, ki ga vodijo na Ministrstvu za kulturo, lahko o kulturnem spomeniku lokalnega pomena preberemo: »Enonadstropno stavbo s tlorisom v obliki črke L, prvič omenjeno 1429-41 kot dvor, je obdajal sedaj izsušen ribnik (vodni grad). V južni steni so vidna gotska okna. Pozidan je bil v 16. in deloma v 17. stoletju.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice